Jörg Haider omkom i trafikolycka

Den österrikiske högerpopulistiske politikern Jörg Haider är död. Tidigt på lördagsmorgonen omkom han i en trafikolycka när han körde han av vägen med sin bil i Klagenfurt.

Jörg Haider var mannen som mer än någon annan personifierade den österrikiska högerpopulismen. Han var han mitt uppe i diskussionerna om hur nästa österrikiska regering ska se ut, efter stora framgångar i valet för två veckor sedan. Och att det gick så bra för hans parti Bzö, det var Haiders egen förtjänst. Han var partiets stjärna, och som regeringschef i delstaten Kärnten sen snart tio år var han en institution.

Jörg Haider var mycket omstridd. När han blev partiledare för Fpö 1986 så var det med stöd av de tysknationella...Ett av Haiders mest beryktade uttalanden var när han berömde Hitlers arbetsmarknadspolitik.

Med Haider som ledare blev Fpö en kraft att räkna med i österrikisk politik. Med sin fientliga retorik mot invandring gick Fpö hela vägen in i den österrikiska koalitionsregeringen år 2000. Det ledde till diplomatiska sanktioner från EU, trots att Haider själv avstod från en regeringsplats.

Sedan tre år ledde han utbrytarpartiet Bzö, Förbundet Österrikes framtid. Och i den här valrörelsen, vid 58 års ålder var han något mer slipad och återhållen, i sina uttalanden om utlänningspolitik och EU. Men med obruten popularitet.

Den här helgen skulle han ta paus från politiken och fira sin mammas 90-årsdag.För oss är Haiders död som världens undergång, säger hans ställföreträdare nu på morgonen.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se