Muzik - del 1: Bilen som konsertlokal

Måndag den 27 oktober kl 12.30, samt i P1 lördag 1 november kl 23.07 och söndag 2 november kl 15.03.

Musikmagasinet: Muzik - med Mikael Strömberg, börjar nu på måndag den 27 oktober sända en programserie med undertiteln - om musik och fenomen.

Ibland känns fenomenet intressantare än själva musiken. Ta till exempel det fabulösa projektet As Slow As Possible, John Cages orgelstycke som tar 637 år att spela och just nu genomförs i ett gammalt kloster i tyska Halberstadt. As Slow As Possible handlar om så oändligt mycket mer än klingande musik. Till exempel hur länge håller en orgel? Är en paus musik? Vem är kompositör; den som skriver stycket eller den som lyssnar? Hur inverkar den här utsträckta musiken på oss lyssnare?

Del 1: Bilen som konsertlokal

Det handlar om intensitet, energi, driv, välbefinnande, avkoppling, ro. Och om trafiksäkerhet på bekostnad av musik som inte alltid är så oskyldig.

Till exempel. Du har vaknat på fel sida, är på ett fruktansvärt humör, sitter fast i bilkön på väg till jobbet, alla sinnen kokar, i bilstereon dånar speed-metal-döda-alla-musik, du känner dig förbannad och odödlig, musiken tar

kontroll över hjärtrytmen och till slut även över förnuftet, så du gör en idiotisk omkörning över helspärrad linje och ställer till problem för andra bilister med andra temperament och annan musik i sina bilar, kanske svenktopp, klassiskt eller country.

Bilen, som konsertlokal, är en av de sista privata utposterna och livsrummen. Att låsa in sig på toaletten med en freestyle är ju lite suspekt. Men att stänga in sig I bilens vadderade cell är kutym. Det finns en tydlig tendens i det rastlösa, utbrända och hjärnstressade samhället att utnyttja bilen som ett terapicentrum.

Här är musiken en viktig katalysator som lyfter fram lagrade sinnesintryck och öppnar upp, frigör. Musikupplevelse i bilmiljö berör de mest arketypiska av beteenden: spänning, vila, kärlek, sorg, fruktan, kaos, ordning, ilska, glädje.

Ibland kan det sluta illa, nån kliver ur bilen och går fram till ”idioten framför” och börjar puckla på densamme till tonerna av Karlheinz Stockhausens Gesang der Jünglinge. Fel musik i bilen kan skapa ovänner för livet. Rätt musik skapar pakter. Det går att trigga sig med musik och köra fort, mycket fort. Men musik kan också göra dig till en livsfarlig trafikpropp, en livsnjutare bakom ratten, utan tid och rum.

Bilterapi existerar inte som begrepp. Det är förvånansvärt, då folk använder sina bilar till långt mer än rationell transport. Vanligast är att bilen används som ett privat rum, en fredad zon. Bilkörning ger legitim tid att få vara ifred.

Det spelar ingen roll hur bilen ser ut. Om det så är en Rover av senaste model med läder och krom och tjugo högtalare i dörrar, golv och tak eller en rostig Trabant med monoljud i skuffen. En konsertsal är det.

Varje människa har sitt eget soundtrack, eller psykoakustiska universum, och det exponerar hon fritt under körningen.

Poängen är att musikupplevelsen är svårmätbar eftersom den har med livskvalité att göra. Vi söker oss in i bilens nostalgirum av flera orsaker: att söka spänning, upplevelse, vi vill leva ohämmat, eller blir lätt uttråkade. Och dessa karaktärsdrag överensstämmer i stort med valet av musik för att optimera livet. Alla behöver stimulering och vi söker alla efter sensationer.

Vi möter Carin Öblad och besöker en tävling där man mäter bastryck. Programledare: Mikael Strömberg.