alpint

"Anja Pärson kan utmana om totalsegern"

Radiosportens alpine expert Torgny Svensson ger här sin syn på årets alpina säsong. Vilka är favoriter, vilka är de stora svenska hoppen?

 • Hur viktig är egentligen premiären i storslalom i Sölden?
   – Den är faktiskt riktigt viktig. De som gör bra resultat i Sölden, de har definitivt en bättre ryggrad att stå på.
   
 • Fjolåret var misslyckat för svenskarna. Var står egentligen svensk alpin skidåkning i dag?
  – Vi satsade väldigt brett förra säsongen i alla grenar, men resultaten var riktigt magra. Därför blir den här säsongen väldigt viktig, för om vi inte kan höja resultatnivån på bredden och på toppen då tror inte jag att man har råd att satsa så brett i framtiden.
   
 • Vad ska vi hoppas på inför VM i Val d’Isere, som ju är säsongens höjdpunkt?
  – Jag tycker det är två områden som vi i första hand kan ställa förväntningar på. Dels herrarnas slalom, där vi har en bra bredd och dels Anja Pärson. Där har vi chanserna.
   
 • Anja har bytt skidmärke. Vad tror du att det har för betydelse?
  – Jag vet att det kan ha stor betydelse, inte minst mentalt. Hon skapar en tro och ett nytt mål med nya människor att jobba med. Så det kan ha en stor betydelse, men det kan även ha sina risker eftersom det är känsligt att byta skidmärke.
   
 • Jens Byggmark slog ju igenom med dunder och brak med två segrar i Kitzbühl, men sen handlade det mest om urkörningar för honom och de andra svenska herrarna i slalomlandslaget. Vad ska de göra för att stå kvar i banan?
  – De måste öka tryggheten i sin åkning annars får de problem med rankingen och därmed sämre startnummer. Jag uppfattade det som att svenskarna under fjolårssäsongen hade attitydproblem. Vi är bäst och behöver inte titta på de andra eftersom vi leder utvecklingen. Nu kanske man måste backa från det och börja titta på de andra. Det finns en teori som säger; den överlever längst som kan stjäla av de andra som mest.
   
 • När det är dags att sammanfatta den alpina säsongen i Åre i mars, vilka tror du på damsidan respektive herrsidan kommer att utmana om den totala världscuptiteln?
  – Man får ju naturligtvis titta på hur det gick förra året och då dominerade amerikanskan Lindsay Vonn. Hon imponerade i många grenar tycker jag. Det är svårt att hitta någon riktig utmanare till henne även denna säsong. Men den som har största möjligheten att utmana Vonn är faktiskt Anja Pärson, om hon får ordning på sin slalom.
  – Tittar vi på herrsidan så tror jag mycket på Ted Ligety, USA. Han är på väg uppåt och är stark i både slalom och storslalom. Om han fortsätter utvecklas tror jag att han kan utmana sin landsman Bode Miller om totalsegern. Sen blir givetvis alla österrikare farliga.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se