arbetsmarknad

Pappersarbetare söker nya jobb

En månad efter beskedet att Håfreströms bruk ska läggas ner nästa år, är det nu många av de som arbetar på bruket som försöker hitta nya jobb.

Det har gått en månad sedan beskedet kom att ägarna till pappersbruket i Åsensbruk räknar med att stänga fabriken med 300 anställda.

Mbl-förhandlingarna med fackföreningarna är inte klara och en arbetstagarkonsult håller på att granska verksamheten.

Krister Nilsson har arbetat på bruket i 20 år och säger till Sveriges Radio Väst att det har varit ganska lugnt sedan beskedet, men att många funderar över framtiden.

– Många har slutat, fått nya jobb. En del har fått jobb i Norge, en del i Åmål, säger Krister Nilsson.

Han lever med Helén Borg, som också har arbetat på Håfreströms bruk. Flera generationer av hennes släkt har varit arbetare på bruket och bott i samhället.

– En går ju och grunnar på var det ska sluta, vad som ska hända. En har ju inte så mycket som binder sig just hit numera, säger Helén Borg, som trots allt skulle vilja bo kvar eftersom sonen har ett par år kvar på gymnasiet i Vänersborg.

Krister Nilsson flyttade till Åsensbruk när han träffade Helén Borg, och han trivdes i samhället med en gång.

– Stämningen har varit jättefin under alla åren, vilken känsla, vilken kamratskap. Jag vet inte hur det blir nu, vi får ta en dag i sänder. Detta kan bli döden för Åsensburk. Vi får hoppas det kommer någon ny industri, säger Krister Nilsson.