Bojkottar sametingets plenum

Lars Jonas Johansson från partiet samerna bojkottar den här veckans plenum i Rovaniemi. Johansson gör det i protest mot turistföretagens utnyttjande och förvanskande av samisk kultur.

Under den här veckan är alla tre sametingen i Norden samlade till egna plenum samt gemensam parlamentarikerkonferens i Rovaniemi. Samtidigt håller nordiska Samerådet konferens där.

- Det är ett stort kultursvek som sametingen gör mot sitt eget folk när man håller de här konferenserna i Rovaniemi, det är häpnadsväckande att man gör det så lättvindigt, säger Johansson.

Argumenten från en del håll varför man valt just Rovaniemi som mötesplats är att det är viktigt att visa upp den sanna bilden av samer.

Turistföretagarna i Rovaniemi är kända för att i försäljnings- och kommersiella syften använda sig av den samiska kulturen men oftast på ett förvanskat sätt. Lars Jonas Johansson menar att samerna borde avstått från att åka till Rovaniemi eftersom man egentligen lämnar stora pengar till det näringsliv som profiterar på samisk kultur.

- För att skydda sig själv så kan man ju naturligtvis påstå att man åker dit för att visa upp en positiv bild av samer, för att i förlängningen ge stöd och protestera mot det som händer. Men det är inte trovärdigt att ge pengar till de man protesterar emot, säger Johansson.

Ingen förståelse

Kristina Nordling är ordförande för den svenska sektionen i nordiska Samerådet. Hon är också ledamot för partiet min geaidnu i sametinget. Hon tycker att valet av Rovaniemi som mötesort är bästa tänkbara och har ingen som helst förståelse för Lars Jonas Johanssons bojkott.

- Det är ju just på grund av exploateringen av samisk kultur som vi valt att hålla konferenser i Rovaniemi, vi kan ju inte på något sätt förändra utan att vara med och visa vad vi tycker och föra en dialog med de aktörer inom turistindustrin som profiterar på detta, säger Nordling.

”Skamligt”

Men Johansson menar ändå att han måste följa sin övertygelse.

- Jag tycker inte det är moraliskt försvarbart, utan den här aningslösheten som Sveriges sametings politiker visar genom att lägga möte i Rovaniemi är faktiskt rent ut skamligt och jag vill inte stå bakom det.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio