Halland

Oviss väntan för smugglade männen

De allra flesta av de män som på fredagen dumpades av människosmugglare i södra Halland och som nu söker asyl i Sverige kommer inte att få stanna i Sverige.

Männen uppger att de kommer från Irak och enligt statistik från Migrationsverket får färre än två av tio asylsökande irakier faktiskt stanna i Sverige.  

– Sveriges signaler är mycket tydliga vad gäller Irak. Kom inte hit för ni får inte uppehållstillstånd ändå. Det är överhuvudtaget väldigt tufft i dag att få uppehållstillstånd av asylskäl, säger Lars Fagerström, ordförande för Asylkommittén Halland.

Lars Fagerström är en av omkring 30 medlemmar som jobbar med Asylkommittén Halland.
Han jobbar, som de andra, ideellt på olika sätt för att både socialt och juridiskt stödja asylsökande eller flyktingar som fått avslag på sin asylsökan.

Kommittén startade 1988 i Halland och det gjorde Lars också.

Ser man någon skillnad i dag mot då?

– Oh ja! De som fick uppehållstillstånd då i början skulle inte ha en chans i dag, säger Lars Fagerström.

De 16 personer som nu är på Migrationsverkets förvar i Sagåsen har precis sökt asyl. De har lång väntan framför sig. Det kommer att ta upp emot ett år innan det blir antingen ja eller nej.

Men statistiken talar för att det blir en väntan på en utvisning. Då kommer de här männen, som så många andra, kanske att vända sig till Lars Fagerström och de andra i Asylkommittén Halland.

Vart man är i livet när man träffar er?

– Man är desperat, har alla beslut negativt här i Sverige. Man fasar för sitt liv, att återvända till hemlandet och greppar allting för att få en möjlighet att vara kvar här. Man mår psykiskt dåligt, säger Lars Fagerström.

Samira Othman
samira.othman@sr.se