Vi läser - ny tidning om litteratur

Vi läser är en helt ny tidning om litteratur, en systertidning till tidningen Vi. ”För dig som älskar böcker ” står det på omslaget som pryds av en bild på Bodil Malmsten.

En bred mediaprodukt med cred. Det låter som P1. Journalisterna på Vi Läser ställs inför samma utmaningar som jag i mitt jobb här på radion. Hur tilltala många och ändå ge de kunniga få det lilla extra? Jag vet inte exakt hur man gör, men mina tretton år här säger mig att den leveransen kräver specialkunskaper. När jag kan en poet, kan jag ge den breda introduktionen och det smala specialiststicket.

Vi Läser har tänkt annorlunda. Journalisterna är, med få undantag, allmänintresserade av litteratur. Därför blir ett reportage om utseendebeskrivningar ett reportage om hjärnan, istället för ett om hur författare jobbar med orden när de skapar bilder. Därför får vi reda på mycket om hur min gamla kollega på radion Sofie Ribbing blev sjuk, men mindre om exakt hur Harry Potter hjälpt henne genom sjukdomen.

Jag saknar det lilla extra. Jag är övertygad om att det breda tilltalet går att kombinera med exklusiv exakthet i detaljerna. Ta det i övrigt utmärkta reportaget om Sofie Ribbing: På sidan 49 i tidningen får vi veta att Harry Potter-böckernas olika karaktärer blev figurer som Ribbing kunde använda när hon talade med en skötare på sjukhuset där hon låg. Genom att beskriva en karaktär kunde jag beskriva mina känslor, säger hon. Superspännande. Men vilken karaktär beskrev vad i hennes känsloliv? Nä, det blir vi snuvade på. Just där det blir intressant skyndar Vi Läser vidare.

Kan ni inte stanna. Lita på att det bär. Och skippa det här med hur många träffar på google ordet bok har! Det går inte att föreställa sig en bred tidskrift om sport som skulle ange antalet träffar på ordet sport på en sökmotor. Det är en själlös notis som ger fel signal. Osäkerhet där självförtroende nog är det som ger både bredd och cred.

Marie Lundström

marie.lundstrom@sr.se