bollnäs

Bollnäs vill att det ska forsa i älven

Det ska få byggas ett nytt vattenkraftverk i Sunnerstaholm strax utanför Bollnäs. Det har miljödomstolen beslutat. Men kommunen kräver nu att det nya vattenkraftverket ska släppa ut så mycket vatten att älven söder om Bollnäs kan få nytt liv.

Vid Sunnerstaholm strax söder om Bollnäs ligger det sen tidigare ett gammalt vattenkraftverk. Det släpper i perioder inte ut något vatten alls. Det har gjort att det kan vara stillastående vatten som blir till en illaluktande sörja. Men när det ska byggas ett nytt vattenkraftverk på samma plats så passar kommunen på att kräva bättring.

– Kring vattendrag finns det ju alltid stora sociala värden. Människor trivs vid vatten. Friluftslivet, fisket och den biologiska mångfalden skulle vinna på att det släpps igenom mer vatten i vattenkraftverket, säger Evy Degerman som är centerpartiets kommunalråd i Bollnäs.

Miljödomstolen har beslutat att vattenkraftverket ska släppa igenom minst en kubikmeter vatten per sekund. Men kommunen kräver mer - minst 10 kubikmeter vatten i sekunden i den så kallade torrfåran. Kommunen ska därför överklaga miljödomstolens beslut.

Men för Bollnäs handlar det inte bara om vattenkraftverket i Sunnerstaholm. Kommunen jobbar för att det ska forsa mer vid alla vattenkraftverk som finns i Ljusnan. Prio ett är Bollnäsströmmarna som ligger ett stenkast från centrala Bollnäs.

– Vi vill att vattenkraftverken och vi som bor i Bollnäs ska kunna gå i samklang med varandra, säger Evy Degerman.

Martin Hult
martin.hult@sr.se