Östergötland

Kraftig ökning av varsel i oktober

Oktober blir en svart månad på arbetsmarknaden i Östergötland. Enligt preliminära siffror från arbetsförmedlingen har närmare 650 personer varslats om uppsägning och dessutom blir antalet företag som varslar allt fler.

Inte sedan 2003 har antal varsel under en månad legat så högt som nu. De senaste åren har mellan 100 och 300 personer varslats varje månad. Närmare 650 personer på en och samma månad är alltså en mycket hög siffra och något som visar att även Östergötland nu verkligen drabbats av lågkonjukturen.

Varslen ett måste
Ett av de företag som känt sig tvingat att varsla är Hellmer industrier i Norrköping där 60 personer nu riskerar att mista sina jobb. Varslen är ett måste för att hänga med i konkurrensen, säger vd:n Peter Nyblom: 

– Det gäller att vara snabb i de här vändningarna. I vår branch går efterfrågan upp och ner och vi måste kunna parera det.

Begär hjälp från regeringen
Motala är kanske den kommun som drabbats värst i länet. Bara i år har 435 personer varslats där och fler är på gång: 

–  Vi har väldigt omfattande varsel i Motala just nu. I förhållande till vår storlek skulle det innebära runt 18 000 varsel om man jämför med det som händer i de västra delarna av Sverige, säger det moderata kommunalrådet Eva Isaksson Ribers.

Igår krävde ju hon tillsammans med landshövdingen Björn Eriksson att regeringen skall hjälpa kommunen bland annat med att ta fram fler utbildningsplatser i Motala.

Storföretagen har rekryteringsbehov
På arbetsförmedlingen tror Jens Lotterberg ändå att Östergötland som helhet kan klara sig relativt bra tack vare de stora företag som finns i länet och som hittills inte drabbats så hårt av lågkonjukturen:

– Vi har ju många stora industriföretag som går ganska bra fortfarande och som rekryterar och har rekryteringsbehov alltjämt.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se