Roger kom tidigt till platsen

Roger Blomqvist arbetar som reporter på SR Göteborg och kom tidigt till brandplatsen. Där möttes han av intryck som skulle komma att påverka honom under en lång tid framöver.

Det har gått tio år sedan nyhetschefen ringde Roger Blomqvist mitt i natten för att fråga om han kunde jobba.

– Jag visste väldigt lite innan jag kom till platsen, säger Roger. Nyhetschefen berättade om en brand med flera skadade och kanske några döda.

Roger fick också veta att det rörde sig om en brand på ett diskotek för ungdomar och redan innan han kom till platsen kände han obehag.

– Branden var visserligen släckt när jag kom fram, men det rådde kaos.

Roger frågade en ambulansförare om var han kunde parkera sin sändningsbil, varpå ambulansföraren skrek åt honom att han inte visste. Då förstod Roger att det rörde sig om en mycket ovanlig situation. 

Sedan kom andra känslor över honom, som normalt inte brukar dyka upp.

– Jag ville gömma mikrofonen och började fundera på om jag skulle börja livrädda i stället för att göra mitt journalistiska jobb. Jag såg lik bäras ut från lokalen och kände egentligen att jag bara ville komma därifrån, men insåg ändå att min uppgift var att beskriva allt detta för en allmänhet.

Roger skulle göra direktsändningar från platsen. Han valde att bara intervjua till exempel poliser som han visste skulle klara av detta, men chockade ögonvittnen ville han inte skulle vara med direkt i radio.

Morgonen efter började känslorna komma i fatt. Efter branden gick han länge med en känsla av nedstämdhet och nackspärr och fick ibland ångest.

Du har alltså burit med dig detta under en lång tid?

– Ja, det påverkade mig under många år, även journalistiskt. Jag har nog försökt borra djupare i ämnen som handlar om värderingar och livsfrågor efter branden.