P3 Planet Lördag 20081101

Valfeber i USA

I lördagens P3 Planet åker vi till ett valfebrigt USA. Vi möter medborgargardet som patrullerar den mexikanska gränsen för att illegala immigranter inte ska kunna passera. Och så följer vi Lina Johanssons resa i en demokrati i förändring. Häng med!

Henrik Torehammar, P3:s egen valkorrespondent på plats i USA, rapporterar om hur det är att resa i ett land som går till val. Kan det rent av vara ett turistmål i sig att resa i valtider? Att hänga på valmöten och möta partiaktivister?

Drömmar om ett bättre liv
Att ta sig till USA är ett mål för många människor runt om i världen. Man söker framgången, den amerikanska livsstilen och en lön i dollar.
En del som inte lyckas få visum och kan resa in i landet lagligt, försöker hitta andra vägar till sitt drömland. Ett sätt är att korsa den mexikanska gränsen. För att förhindra detta finns medborgargarden som patrullerar gränsen. Marcus Hansson och Mikael Funke har spenderat en natt i öknen tillsammans med patrioterna i The Minuteman som försöker se till att ingen tar sig in i landet olagligt.

Lina Johansson reste i somras runt i USA, träffade demokrater och läste om ett USA som genomgått stora förändringar de senaste åren. Hon undrar om landet egentligen är så demokratiskt längre eller om det rent av är på väg att bli en diktatur?

Missa inte heller Lina Johanssons tips för en lågbudgetresa i USA!

Kirgizer, uzbeker och ryssar
Och så blir det en lektion i Centralasiens historia. Månadens korre Andreas Hedfors berättar om ett land som har fler befolkningsgrupper än man kan lägga på minnet.

Och du glöm inte bort att rösta i vår tävling, ”skönaste felsägningen på annat språk”!