Allt fler irakier som får avslag gömmer sig

Allt fler irakier som fått avslag på sina asylansökningar går under jorden och gömmer sig. Antalet irakier som efterlysts efter att de gått under jorden har blivit fler än sju gånger så många i storstadsregionerna sedan 2006. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

– De kan jobba på restauranger, de kan jobba som tidningsbud. Det är svarta jobb med 20, 30, 40 kronor i timmen. Mycket mer är det inte. De utnyttjas ju naturligtvis av oseriösa arbetsgivare, säger Lars Skoglund, kommissarie vid gränspolisen i Västra Götaland.

Sedan Migrationsöverdomstolen 2007 kom fram till att det inte längre råder en väpnad konflikt i Irak har tusentals irakier i Sverige fått beslut om att de ska tvångsavvisas. Det här har gjort att många går under jorden och gömmer sig.

Enligt en beräkning som Kaliber har gjort med underlag från landets gränspoliser ökar antalet efterlysta irakier kraftigt.

Hittills i år beräknas över 1 000 irakier ha efterlysts av polismyndigheterna i Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Det är mer än sju gånger fler än som efterlystes 2006.

Enligt Migrationsverkets prognos från augusti kommer antalet irakier som går under jorden att bli ännu fler. Samtidigt spår Rikspolisstyrelsen att 10 000 irakier kommer att få beslut om tvångsavvisning de kommande två åren.

Sherko Nader, som bott och arbetat i Sverige i åtta år, är en av alla de irakier som nu lever gömd i Sverige efter att ha fått beslut om avvisning.

– Jag är mycket trött. Vad ska jag göra med min familj här? frågar han.

Hans fru och tre barn har bott i Sverige i nästan tre år och har precis fått avslag på sin asylansökan. Men än så länge har de inte fått besked om tvångsavvisning.

Sarmand och Shakiu är Sherko Naders två söner.

– Om de tar tillbaka min pappa kommer de att döda honom. Vi kommer att vara jätterädda. Han har inte gjort något för att de ska skicka iväg honom, säger Shakiu.

– Alla barn vill ha sin egen pappa att leka med. Vad har min pappa gjort? Han har ju inte ens gjort någonting, säger 12-årige Sarmand.

Mikael Funke, Kaliber i P1
kaliber@sr.se