Ukraina förbjuder ryska tv-kanaler

Ukraina har infört ett förbud mot utsändning av flera ryska tv-kanaler i det ukrainska kabelnätet. Landets tv- och radiomyndighet hävdar att de ryska kanalerna inte uppfyller de juridiska kraven för att få sändas medan Ryssland anklagar Ukraina för politisk censur.

Sedan i lördags ska de ukrainska kabel-tv-abonnenterna inte kunna se fyra ryska tv-kanaler som hittills ingått i kabelnätens basutbud. Bland de fyra finns statliga ryska kanal 1 vars nyhetssändningar av många beskrivs som ett språkrör för ryska myndigheter.

Ukrainas nationella råd för tv- och radioutsändningar hävdar att de ryska kanalerna inte följer den ukrainska lagstiftningen för till exempel reklam och upphovsrätt. De stoppade kanalerna menar att många utländska tv-kanaler som inte är anpassade till den ukrainska tv- och radiolagen, ändå får sändas.

Idag kommer uppgifter från de rysktalande områdena i östra och södra Ukraina om att de förbjudna kanalerna ändå fortsätter att visas i kabelnätet. De lokala kabel-tv-operatörerna vägrar helt enkelt att följa förbudet från myndigheterna.

De ryska tv-kanalerna har sedan en längre tid kritiserats av den ukrainska regimen. I våras sa president Viktor Jusjtjenko att rysk tv bedriver en desinformationskampanj mot Ukraina kring frågor som nationell enighet, språk, religion, kultur och Ukrainas närmande mot Europa och Nordamerika.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov säger att han är övertygad om att konflikten kan lösas, om det inte handlar om ett politiskt beslut. Lavrov gör en jämförelse med Georgien där de ryska tv-kanalerna är förbjudna av politiska skäl.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se