TV

Halal-TV landar aldrig i ett samtal

SVT:s nya programserie Halal-TV har väckt stor debatt. Tre muslimska tjejer i slöja: Kahdiga, Cherin och Dalia tittar på Sverige och svenskheten. De träffar makthavare, feminister och kapitalister och så vidare. Igår sändes första programet och Kulturnytts Negar Josephi har tittat.

Dalia ska söka jobb i slöja. Det är intressant och det är på allvar. Plötsligt kommer en gitarrman och sjunger Dalia söker jobb Dalia söker jobb och sedan kommer det ett klipp med snirkligtext Dalia söker jobb. Det förekommer mycket onödiga klipp och pålagd musik i programmet som stör koncentrationen. Halal-tv ser ut som ungdomssatsning. Lite MTV, lite Bullen men absolut inte i klass med REA. Precis när det börjar bli intressant så kläms det in ett larvigt klipp. Vänder sig programmet till barn eller vuxna?

Nej, helt Halal är inte höstens kontroversiella SVT satsning med tre religiösa muslimska tjejer som programledare. Det är lite töntigt och gulligt samtidigt. Skulle det vara lika sött med tre religiösa Shiamuslimska män? Skulle man använda snirkliga bokstäver ”Ahmed söker jobb”. Kahdiga, Cherin och Dalia kommer ingenstans med sitt ifrågasättande av makthavare. De landar aldrig i ett samtal, får aldrig prata till punkt utan det blir lite lightunderhållning på bästa sändningstid.

I åtta program ska vi följa dem. Det är många program och redan efter första delen har man förstått att de är tre olika personer trots att de har samma tro - Islam. Att de inte ska representera någon annan än sig själva. Men varför då just tre beslöjade tjejer? Och om det är muslimers perspektiv på Sverige man vill få fram varför då inte valt tre olika muslimer som programledare? Svårt. Det här med mångfald.

                                                          Negar Josephi
                                                    negar.josephi@sr.se