Kronoberg

"Skattehöjningen skadar partiet"

Det kommer kritik från de egna politiska leden mot den borgerliga landstingsmajoritetens beslut att höja skatten. Moderaternas länsordförande Katarina Brännström menar att skattehöjningen strider mot partiets ideologi, och att trovärdigheten för moderaternas politik minskar.

- Det är det värsta man kan göra och det är något vi säger att vi inte ska göra, säger moderaternas länsordförande Katarina Brännström.

Igår kom beskedet att den borgerliga majoriteten bryter sitt vallöfte om inte höja landstingsskatten. Tillsammans med sina allianskamrater berättade det moderata landstingsrådet Suzanne Frank att skatten höjs med 45 öre, vilket ska minska det ekonomiska underskottet.

Och att just borgerliga politiker tar beslutet om att höja skatten är ett problem enligt moderaternas länsordförande Katarina Brännström. Hela den moderata ideologin, med skattesänkningar som ett mantra, ifrågasätts, menar hon.

- Vi tycker vi är bättre än socialdemokraterna på detta men i det här fallet är det uppenbarligen inte så, säger Brännström.

Samtidigt är hon nogrann med att påpeka att hennes förtroende för Suzanne Frank är orubbat.

- Jag har full förståelse för att skattehöjning var tvungen att genomföras. Man måste se till verkligheten, säger Brännström.

Brutet vallöfte
Förutom den rent ideologiska problematiken med en skattehöjning, bröt alliansen sitt vallöfte om att inte höja skatten. Även det är något som Katarina Brännström ser allvarligt på.

- Kanske ska man vara lite försiktigare, avslutar moderaternas länsordförande Katarina Brännström.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se