BODEN

Inget görs åt gängbråken

Under en dryg veckas tid har två asylsökande grupper i Boden bråkat. Vid tre tillfällen har polis tillkallats och påkar och knivar har tagits i beslag. Fyra personer anhållits men släppts. Men i dagsläget finns inget som kan göras åt bråken. Det säger Per Erik Bjurholt, enhetschef på Migrationsverket Boden.

– Vi har inte gjort någonting än, utan vi avvaktar det polisarbete som görs, säger Bjurholt.

Bråken i Boden mellan den irakiska och libyska gruppen av män i 25-30-årsåldern har pågått i en veckas tid. Männen som är asylsökande bor i Boden och det är Migrationsverkets ansvarar för deras boende.

Polisen håller nu på att utreda ärendet men det kommer att ta mycket lång tid säger Louise Waara som är polisens utredare, eftersom det är många som ska höras och att det i många fall behövs tolkar.

– Det tar mycket längre tid att göra den här utredningen jämfört med om de inblandade behärskar svenska. Nu är det sammanlagt ett 20-tal inblandade som ska höras med tolk.

Migrationsverket i Boden ska nu ta kontakt med polisen för att få mer information, och därefter eventuellt göra något åt bråken.

– Det vi kan göra är att splittra på de två grupperna, att en grupp får flytta någon annanstans i Sverige.

Men innan något beslut fattas så vill Per-Erik Bjurholt få mer information kring bråket.

Anledningen till att de två grupperna bråkar är enligt polisen att en kvinna tidigare haft en relation men en libysk man och att hon senare haft en relation med en iransk man. Men enligt Per-Erik Bjurholt enhetschef på Migrationsverket Boden har inte kultur eller religion något att göra med bråket.  

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se