KÖTT- OCH RISBULLAR I TOMATÖRTSÅS

Detta har varit min favorit sedan barndomen och naturligtvis har min familj fått den ofta serverad till lunch. Jag tycker att en god potatispuré passar utmärkt till.

4 personer
0,5 dl rapsolja
2 klyftor vitlök
½ gul lök
1 paprika i mindre bitar
1 morot i mindre bitar
1 burk krossade tomater 400 gr(240gr netto)
6 dl vatten
14 gr vegeta
500 gr blandfärs
70 gr rundkornigt ris
10 gr vegeta
hackad färsk mynta eller bladpersilja

Fräs löken och vegetan i oljan tills löken känns mjuk Tillsätt paprika, morot och låt grönsaker småputtra en liten stund på lagom varm platta. Tillsätt de krossade tomaterna samt vattnet.

Färsen blandar man tillsammans med riset, vegetan och myntan.

Gör lagom bollar och lägg de i grönsaksgrytan. Låt de puttra på lagom värme ca 25 minuter eller tills riset är klart. Köttbullar kommer att se ut som små igelkottar och en del av riset kommer att hamna i grytan. Smaka sedan av. Om tomaterna har lite syrlig smak kan man neutralisera den med lite socker. Grovhacka myntablad och blanda i grytan.

Denna maträtt går bra att servera med potatismos eller  gott bröd.