USA

Jubel för Obama i historiskt val

Amerikas näste president heter Barack Obama. Det stod klart klockan 05.00 svensk tid på onsdagen.

Åtta års neokonservativt amerikanskt styre är över. Barack Obamas seger är de ungas, de svartas, de spansktalandes, de liberala storstadsbornas och de intellektuellas stora revansch på Bush-eran.

- Om det finns någon därute som tvivlar på att Amerika är en plats där allt är möjligt . . . som ifrågasätter makten i vår demokrati: Den här kvällen är ert svar, sade en strålande men samlad Obama i sitt segertal, sedan han eskorterats upp på scenen av sin fru Michelle och döttrarna Sasha och Malia. Han framträdde inför en jublande jättepublik i Grant Park nedanför hemstaden Chicagos pampiga skyline.

Delvis skyddad av skottsäkra glasrutor talade USA:s blivande president om hoppet om en bättre dag och att landet alltid kommer att utgöras av Amerikas f ö r e n a d e stater - oavsett invånarnas ursprung, politiska övertygelse eller läggning.

Utmaningar

- Det har tagit lång tid men i dag - på grund av det vi gjorde i det här valet - kommer förändringen till Amerika, sade Obama till sina jublande anhängare.

- Framför allt kommer jag aldrig att glömma vilka den här segern tillhör. Den tillhör er. Jag var aldrig den mest sannolika kandidaten i det här valet. Den började utan särskilt mycket pengar och byggdes av vanliga människors små donationer.

Han markerade sedan tydligt de oerhörda utmaningar som väntar honom som president: klimatet, finanskrisen och soldaterna i Afghanistans och Iraks öknar.

- Vi kanske inte klarar det på ett år, eller ens under en mandatperiod, men jag lovar er: vi som folk kommer att ta oss dit!

Folkmassan svarade med att skandera ”Yes we can”.

Tidlösa ideal
Obama utlovade också samarbete med republikanerna och att vara alla amerikaners president.

- En ny gryning av amerikanskt ledarskap är här, sade han med adress till omvärlden. Han varnade dem som kan tänkas vilja slå mot USA för konsekvenserna, samtidigt som han utlovade stöd till dem som är beredda att samarbeta.

Obama förklarade också att ”den sanna styrkan hos vår nation är inte sprungen ur vår vapenmakt eller vår välfärd, utan från den tidlösa kraften i våra ideal: demokrati, frihet, möjligheter och hoppet som aldrig överger oss”.

Lovord från McCain
Rivalen John McCain var storsint i nederlagets stund, och öste lovord över sin motståndare när han strax innan talade vid sin valvaka i Arizona.

- Vi har haft våra meningsskiljaktigheter. Men i kväll lovar jag att göra allt som står i min makt att hjälpa honom i dessa svåra tider, sade han om Obama och uppmanade alla som stött honom att också ge sitt stöd till USA:s näste president.

- Vi är alla amerikaner, inget har betytt mer för mig än det.

Nya strömningar
Vallokalsundersökningar visade att Obama gjort stora framsteg med att locka röster från en rad olika samhällsgrupper, och därmed fångat upp nya strömningar i samhället, ingivit hopp och inspiration i ett land som är utless på den avgående George W Bush, den mest impopulära presidenten i mannaminne.

Till exempel vann Obama överlägset de ungas och de spansktalandes röster. Den senare gruppen röstade överlag för Bush 2004.

Historisk fest
Obama själv är bevis på att det nu hör till historien att det är omöjligt för någon från en minoritet att väljas till världens mäktigaste ämbete. CNN:s vallokalsundersökning bekräftade att en kandidats ras hade liten betydelse. Desto större inverkan hade en kandidats ålder, något som slog mot den 72-årige McCain.

Barack Obama står inför stora utmaningar när han tillträder den 20 januari nästa år. Förhoppningarna på honom är också enorma och riskerar att vändas i besvikelse. Men i den ovanligt varma Chicagokvällen, och på många andra håll, blev det en historisk segerfest. (Ola Westerberg/TT)

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio