EU hoppas på bättre samarbete med USA

För EU är Barack Obamas seger liktydig med förhoppningar om ett betydligt bättre samarbete mellan EU och USA än det som förekommit under George Bushs presidenttid.

– Vi behöver en ny uppgörelse mellan USA och EU sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i Bryssel på onsdagen. Med det menar han en uppgörelse om finanskrisen, bekämpning av klimathotet och samarbete med USA för fred i världen.

Barrosos förhoppningar om samarbete har idag levererats i många varianter. Av Storbritanniens premiärminister Gordon Brown som talade om att för hans land är förbindelserna med USA avgörande i säkerherhetsfrågor.

Valet av Obama skapar enorma förhoppningar i Frankrike, sa franske presidenten Nicholas Sarkozy medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel änvände dagens vanligaste ord: historiskt.

Från Europaparlamentet i Bryssel var kommentarerna mer raka och osminkade. Parlamentets talman Hans-Gert Pöttering sa att han nu hoppas på mer av partnerskap och mindre av ensidiga beslut från USA:s sida.

Engelsmannen Jonathan Evans som leder europaparlamentets EU-USA-delegation pekade på att valet av Obama också innebär krav på EU att hjälpa USA i krishärder som till exempel Afghanistan. Budskapet blir att USA behöver Europa sade Evans.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se