Dokumentärfilm

En psykolog bland spillrorna i Gaza

Dokumentärfilmaren PeÅ Holmqvist återvänder till Gazaremsan ännu en gång. Redan 1984 gjorde han Gaza Ghetto och 1996 kom Lejonet från Gaza som Holmqvist gjorde tillsammans med Suzanne Khardalian. Deras ny film heter Unge Freud i Gaza, och handlar om den palestinske psykologen Ayed al Hamdany och hans arbete med människor i Gaza. Filmen går upp på bio idag och Göran Sommardal har sett den.

Vissa bilder och bildsekvenser och hela filmer, precis som vissa texter, blir bara begripliga med hjälp av associationer till andra bilder, andra filmer, andra texter. Man kan helt enkelt inte påstå att man har förstått det man sett bara för att man har sett det på bild. Peå Holmqvists och Suzanne Khardalians nya dokumentärfilm är en sådan film.

Jag förstår att Gaza är ett ghetto, utan att själv ha varit i ett. Jag förstår att det pågår ett ständigt krig, utan att ha deltagit i ett. Ibland ett krig mot en yttre fiende, ibland i form av ett inbördeskrig. Politiken blir alltmer fundamentalistisk - omöjlig, eftersom alla annan politik visat sig - omöjlig.

Psykologen Ayed al Hamdany tar hand om spillrorna efter denna omöjlighet, offren, barnen som sett sin föräldrar, sina familjer dödas. Ungdomar vars skolkamrater lemlästas. Vuxna som blivit krymplingar, vuxna som inte klarar av sig själva och ännu mindre klarar av att hjälpa sina barn.

Men Gaza är samtidigt ett modernt ghetto. Det finns sjukhus, ambulanser, datorer, internet. Och ibland bryter själva moderniteten in med sin egen perversa logik. Som när självmordsbenägna Inas, som lider av ätstörningar efter att ha sett sin kamrat dö, blir allt magrare, och hennes föräldrar överväger att plastikoperera henne för att råda bort på hennes insjunkna kinder.

Så levs själva livet med förhinder, tycks ibland vända tillbaka till ett urgammalt patriarkalt barbari.

Mitt i detta omänskliga tillstånd förblir alla personer osannolikt mänskliga. Det möjliga är hela tiden synligt. Alla vet ju vad som behövs för att palestinerna ska kunna leva ett lika värdigt liv som israelerna på andra sidan Barriären.

Men historiens logik är att vi ingenting lär oss. Historien förblindar oss, förlamar oss, förslavar oss. Vi har allting förstått, men vi vägrar att begripa.

                                                   Göran Sommardal
                                             goran.sommardal@sr.se