Recept på svartsoppa

Karin var på besök bland Agnebergsgymnasiets restaurangelever och fick bland annat ett spännande recept på svartsoppa.

Här är receptet (för åtta personer)

Ingredienser:

Kråset av en gås (hals hjärta, muskelmage, lever)
4 dl buljong (från kokning av kråset)
2 dl gåsblod
2 dl rödvin
2 del portvin eller madeira
1 dl konjak
3 msk vetemjöl

Krydda med:

1 tsk vitpeppar
1 tsk ingefära
2 tsk salt
1 dl socker eller sirap
5 msk vinäger
10 st stötta nejlikor

Gott till:

5 hg äppelklyftor
3 hg katrinplommon

Gör så här:

Låt gåskråset ligga över natten. Koka det sedan i en liter nytt vatten kryddat med salt och vitpeppar. Sila spadet och anänd det som buljong till soppan. Koka lever och hjärta ca 15 minuter, muskelmage och hals ca 45 minuter.

Koka upp fyra deciliter av buljongen och red av den med vetemjölet.

Sila blodet och slå det långsamt i soppa under kraftig vispning. Låt sjuda några minuter under fortsatt kraftig vispning och tag sedan bort kastrullen från plattan. Tillsätt vinet, portvinet, konjaken och kryddorna.

Skär det kokta kråset i lagom munsbitar och servera till.
Koka upp äppelklyftorna och katrinplommonen i mycket svag sockerlag, häll av spadet och lägg upp frukten i en serveringsskål tillsammans med det uppskurna kråset.