Lågkonjunktur slår ut unga byggare

Vid 90-talets ekonomiska kris drabbades byggbranschen hårt och jobben på byggmarknaden försvann. Då försvann också en hel generation unga byggare från byggbranschen.

Nu är vi på väg in i en ny lågkonjunktur.

– Det kommer ju förmodligen bli likadant som på 1990-talet, att de unga försvinner. Sedan kommer det saknas folk när det vänder igen, säger Pär Alexandersson ordförande för Byggnads i Linköping.

Medelåldern redan hög
Den konjunkturlänsliga byggbranschen drabbades hårt av den ekonomiska krisen på 1990-talet. Nygbyggnationerna stannade av och arbetslösheten bland byggnadsarbetarna blev skyhög. En hel generation unga byggare försvann och kom inte tillbaka till branschen när det blev goda tider igen.

Nu är företrädare för Byggnads rädda för att samma sak ska hända igen i en bransch där medelåldern redan nu är hög.

Från september i år har 2500 av Byggnads medlemmar runt om i landet varslats om uppsägning och många av dem är unga.

– Vi har nära 700 lärlingar som är antingen varslade om uppsägning eller uppsagda. Det är en stor del av dem som gått ut skolan de senaste åren. Det är en katastrof, både för branschen och för lärlingarna personligen, säger Christer Carlsson arbetsmarknadsombudsman på Byggnads.

Hoppas att det vänder
Dystra tider väntar byggbranschen tror många men 18-årige Oscar Wickman som går sista året på sin snickarutbildning på Anders Ljungstedts gymnasium är ändå hoppfull.

– Just nu ser det väl inte så bra ut men man får väl hoppas på att det vänder tills man går ut.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se