Barnmorskor nobbar Livsmedelsverkets råd om amning och alkohol


Enligt ny forskning innebär det inga medicinska risker för ett barn om mamman dricker måttliga mängder alkohol när hon ammar. Därför har Livsmedelsverket gått ut med nya rekommendationer för hur mycket alkohol en mamma kan dricka när hon ammar.

Tidigare stod det att det var nolltolerans som gällde i broschyrerna men idag står att ett par glas ett par gånger i veckan inte är någon fara. Det är något som fått personalen inom vården att reagera med ord som vansinne.

För inte länge sedan var det noll alkohol som gällde under tiden en kvinna skulle amma sitt barn, med tanke på att alkoholen passerade över i bröstmjölken. Det som idag står i de broschyrer som mammorna får med sig från distriktssköterskor och barnmorskor är däremot att den mängd alkohol som barnet kan få i sig genom bröstmjölken är mycket liten. Däremot gäller det som tidigare att under graviditeten så ska kvinnan avstå från alkohol.

Enligt Sveriges Radios undersökning med 500 personer som jobbar med mammor och barn så struntar de flesta i att ge de nya rekommendationerna, utan fortsätter att säga som tidigare:

- Avstå från alkohol!

Hela 8 av 10 distriktssköterskor och barnmorskor i länet menar att det är det råd som mammorna får. I Västerbotten svarade 29 personer på enkäten och 25 ansåg att det är nolltolerans som är det rätta rådet.

En distriktssköterska i Lycksele menar att hon lämnar ut Livsmedelsverkets broschyrer, men att det finns så mycket mer som alkoholen för med sig som inte är bra för barnet. En mamma luktar annorlunda och ändrar sitt beteende, så alkohol och amning går inte ihop skriver hon.

Karin Lindkvist jobbar på barnmorskemottagningen i Skellefteå och hon säger att:

- Det är så kort tid i livet att avstå från alkohol så det är de råd vi ger även om livsmedelsverket säger annat. Om inte annat så får mamman ett ändrat beteende så det är inte bra att dricka vin när hon ammar.

En distriktssköterska i Robertsfors ställer en motfråga till vår fråga:

- Skulle du välja att lämna ditt barn till en alkoholpåverkad barnvakt?

Det var i våras som rekommendationerna ändrades och ett par glas vin skrevs in i informationsbroschyrerna men det har visat sig att de flesta som jobbar inom vården med mammor och deras barn fortfarande säger att nolltolerans gäller.

Anna Andersson i Skellefteå väntar barn i december och hon har redan ett barn som är drygt 1,5 år. Hon kommer att fortsätta att säga nej tack till alkohol även den här gången:

- Jag vill ge det här barnet samma möjligheter som jag gett det första. Att säga nej tack och inte dricka är inget problem för mig säger hon till P4 västerbotten.

Reporter Åza Meijer

åza.meijer@sr.se