Mona Sahlin:

"Regeringens arbetslinje är satanisk"

Oppositionsledaren Mona Sahlin tar nu strid om a-kassan. Hon är arg på regeringen som vägrar höja taket. Detta efter Ekots rapportering om att tre av fyra arbetslösa som tidigare jobbat heltid nu slår i taket och alltså får mindre än 80 procent av sin forna månadslön.

– Det är bara ett uttryck för hur misslyckad och satanisk som regeringens så kallade arbetslinje är. Färre omfattas. Färre har råd. Färre får en rimlig nivå. Färre får del av aktiva åtgärder. Det är sataniskt, elakt och väldigt konservativt, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Mona Sahlin och socialdemokraterna föreslår kraftigt höjda tak i a-kassan. Löftet att 80 procent ska ha 80 procent förnyades idag när LO kallat till seminarium om arbetslöshetsförsäkringen.

Nya siffror som a-kassornas samorganisation tagit fram visar att 75 procent av de arbetslösa slår i taket i a-kassan. Detta eftersom de tjänat mer än 18 700 kronor när de hade ett jobb. Högsta dagersättningen man kan få är 680 kronor och har inte höjts sedan 2002.

Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är också tydlig. I dessa tider är det viktigare att sänka skatten och arbeta för att få ut folk i jobb, menar han. A-kassan ska ses som en grundförsäkring som kan kompletteras med tilläggsförsäkringar för den som tjänar mer. Regeringen planerar inga höjda tak. Det är inte längre så att en majoritet ska ha ut 80 procent, säger han.

– Det är inte så längre. Man måste också finansiera en sådan reform, säger Sven Otto Littorin.

– Ja, det var ju klara besked från en moderatledd regering. Och det är väl bara en ny regering efter valet 2010 som kan visa att det inte alls är slut med en solidarisk och trygg och stark arbetsmarknadsppolitik. Det hänger på vilken politisk vilja man har, säger Mona Sahlin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se