Mediemakthavarna

Sommaren 2008 hade Medierna en programserie med tio porträtt på några av Mediesveriges viktigaste makthavare. Vilka är de – och vad vill de med sin makt? Porträtten gjordes av Thord Eriksson och Tove Leffler.
Här kan du höra dem igen.

Eva Hamilton, VD Sveriges Television
Eva Hamilton är VD för landets sannolikt tyngsta medium – Sveriges Television. Vem är hon? Och vad vill hon med sin makt? Och är det sant att hon en gång fruktade att det var hennes pappa som var orsak till den ökända rubriken: ”Greve sköt neger med jaktgevär på Östermalm”?
Reporter Thord Eriksson.

Ove Joanson, Styrelseordförande, Sveriges Radio AB
Ove Joanson, styrelseordförande för Sveriges radio, var för något år sedan ute och kritiserade regeringen - just för att ha tillsatt ytterligare en utredning om public service. Han har ett förflutet både som reporter och VD i Sveriges Radio och pratar i porträttet makt, pengar och stormar i radiohuset. Och så namnet - vad heter han egentligen? En titt i hans företags årsredovisning gjorde vår reporter lite konfunderad.
Reporter Tove Leffler.

Cristina Stenbeck, styrelseordförande Kinnevik
Hon leder ett jättelikt medieimperium - men har en profil som mest påminner om osynlige mannen. Det handlar om Cristina Stenbeck - styrelseordförande i Stenbeckkoncernens ägarbolag Kinnevik - och arvtagerska till den mer färgstarke fadern Jans imperiebygge. Hon hade inte ens fyllt 30 när hon tog över. Idag kontrollerar hon genom mediekoncernen MTG ett 50-tal tv-kanaler i 24 länder, och en tidning som Metro - med 23 miljoner läsare världen över.
Reporter Thord Eriksson.

Kjell Aamot, VD Schibsted-koncernen
Schibsted-koncernen är inte bara stora i Sverige utan har verksamhet i tjugo länder.
I Sverige äger de Aftonbladet och Svenska Dagbladet. VD för koncernen är Kjell Aamot och för att träffa honom fick Medierna åka till hans hemland, Norge.
Reporter Thord Eriksson

Jonas Bonnier, VD Bonnier AB
I januari i år blev Jonas Bonnier vd för Bonnier AB och nådde därmed toppen i Sveriges sannolikt tyngsta mediekoncern. När han tillträdde som VD den 1 januari i år blev det första gången som både styrelseordförande och VD på Bonnier är en Bonnier. Carl-Johan och Jonas.
2007 var ett bra år för mediekoncernen Bonnier. Omsättningen ökade med 9 miljarder, de fortsatte att expandera på den internationella marknaden och köpte de resterande aktierna i TV4. Nu är de på god väg att ta över vår tv-marknad. Det pratas med ganska jämna mellanrum om mediekoncentration. Något som Jonas Bonnier inte ser som ett problem – på vår globala mediemarknad.
Han har uttryckt att hans mål som ny vd är att fördubbla omsättningen på fem år. Så en av Sveriges viktigaste mediemakthavare är han onekligen. Men när Medierna ville träffa honom för att prata makt, var han först mycket motvillig.
Reporter Tove Leffler.

Ulf Sandberg, grundare mediebyrån Starcom
Ulf Sandberg är en doldis för många i media-Sverige – men i mediebyråbranschen är han en legend. Han är bland annat grundare av och medierådgivare på Mediebyrån Starcom.
Mediebyråer är ganska okända för gemene man men det är de som placerar mycket av vår reklam – de fungerar helt enkelt som mäklare  av reklamutrymme och ska vara experter på hur reklambudskap effektivast kan nå kunden.
Ulf Sandberg föddes 1951 i Stockholm och bor i dag i en villa på Lidingö med sin fru, som är konstnär. Han hoppade av juriststudierna och började som annons-säljare på DN. Han jobbade senare på reklambyrå innan han drog igång mediebyrån Starcom på 90-talet. Han säger att han ser Jan Stenbeck som en förebild.
Reporter Thord Eriksson.

Peter Hjörne, huvudägare Stampengruppen
Peter Hjörne är huvudägare i Stampengruppen som på senaste tiden expanderat och vidgat sitt medieimperium, och nu kontrollerar över 20 dagstidningar i Syd- och Mellansverige, där Göteborgs-Posten är den största. Detta flaggskepp når över 600 000 läsare varje dag. Vem är denne Västkustens mediemogul - och vad vill han med sin makt? Medierna träffade Peter Hjörne i hans sommarparadis Marstrand utanför Göteborg.
Reporter Tove Leffler.

Lars Ander, koncernchef NWT-koncernen
En mediemakthavare som kan konsten att tjäna pengar och som valt att gå sin egen väg - det är Lars Ander. Släkten Ander har byggt upp ett litet medieimperium kring Nya Wermlandstidningen, och man äger en mängd landsortstidningar i södra och mellersta Sverige, bland annat hälften av Helsingborgs dagblad, som i dag är Sveriges största landsortstidning.
Lars Ander drar i trådarna bakom Sveriges mest lönsamma tidningsföretag. Förra året blev det en vinst på 435 miljoner och en omsättning på runt en miljard kronor.
Medierna åkte till Karlstad för att träffa en mycket rik man, som numera titulerar sig koncernchef men inte VD - vilket betyder att han fortfarande har makt men slipper en hel del ansvar.
Reporter Tove Leffler.

Ulrika Saxon, VD Bonnier Tidskrifter
Ulrika Saxon har som VD för Bonnier Tidskrifter makt över liv och död för många svenska tidskrifterna. Bonnier Tidskrifter är ett av Sveriges största tidskriftförlag och ger ut allt från Kamratposten till Veckans Affärer.
Medierna träffade Ulrika Saxon vid Djurgårdsbron i Stockholm. Hennes andra intresse – förutom tidskrifter – är nämligen båtlivet. Hon berättar om sitt jobb – men också om sin förfader Johan Lindström Saxon, en betydligt mer ideologisk tidskriftsmakare.
Reporter Tove Leffler.

Lovisa Hamrin, VD Herenco-koncernen.
Lovisa Hamrin är sedan slutet av 2007 Herenco-koncernens verkställande direktör. Där med styr hon över nio ledande dagstidningar i Småland och Västergötland. Herenco är känt som ett familjeföretag som inte gärna talar med journalister - och den bilden bekräftades när Medierna sökte henne för att tala om makt och publicistik.
Reporter Thord Eriksson.