Det här är jag

Hej!
Mitt namn är Anna Haag. Jag är 22 år, höll på att skriva 21... åldersnoja kanske? Är uppvuxen i natursköna Orsa intill Orsasjön och skidparadiset Orsa Grönklitt. Kanske är det därför som mitt livsprojekt, dröm och det jag lever för är längdskidåkning.

I alla fall så är det vad jag håller på med, 24h om dygnet, 7 dagar i veckan, 52 veckor om året.. Ja, i princip jämt, förutom någon veckas uppehåll i april då jag helst ligger i en solstol med en bra bok och hör vågorna skvalpa! Numera bor jag i Östersund, där de flesta i längdlandslaget bor, tillsammans med min pojkvän och tillika sprintfantom, Emil Jönsson. Där satsar jag allt jag kan på att uppnå mina mål och bli en av världens bästa längdskidåkerskor! Vissa perioder bryter jag av skidåkarlivet med lite studier inom ekonomi, men oftast är jag kort och gott: skidåkerska!

I fjol lyckade jag uppnå en dröm jag haft så länge jag kan minnas, att få representera det svenska landslaget i världscupen för längdskidor. Med tre topp-5 placeringar som bäst uppnådde jag resultat som jag bara vågat drömma om, mitt mål hade inför säsongen varit att någon gång komma topp-trettio, den magiska nivån för att ta poäng. Tackvare dessa resultat fick jag inför denna säsong förtroendet från det svenska landslaget och blev uttagen till Toppgruppen, det som tidigare kallades A-laget. Wow, tänkte jag!

Nu står en ny spännande säsong för dörren och med bara en vecka kvar till världscuppremiären i Gällivare pirrar det lite extra i magen då jag tänker på vad som komma skall! Denna säsong är Tour de Ski och VM mina stora mål, men ännu är det långt kvar till dess och mycket hinner hända. Därför är det viktigt att ta en tävling i taget och först ska jag se till att göra en bra premiärhelg här i Bruksvallarna där jag ligger på läger nu för att bli uttagen till världscupen i Gällivare. Så jag är fortfarande inte uttagen till någon världscup och självfallet inte heller till VM, utan allt hänger på hur jag presterar i början av säsongen, det är det som är tjusningen med denna sport!

I fjol hade jag min styrka på tuffa klassiska banor, och det var också där mina toppresultat kom. Därför har jag i år försökt utveckla mig i skateåkningen men också försökt förbättra mig i stakning så att jag ska kunna åka bra även om det är lätta banor.

Tour de Ski är lite förändrat i år mot i fjol, då vi hade åtta tävlingar på 10 dagar och de flesta gick i skate, medan de flesta i år går i klassiskt och vi ”endast” har sex tävlingar på åtta dagar.. Jag vet inte riktigt vilket som passar mig bäst, det märker jag väl förhoppningsvis! =)

VM börjar den 18 februari med 10 km klassiskt för damer och avslutas den 1 mars (samtidigt som Vasaloppet) med den traditionella femmilen för herrar. Där emellan ska det hinnas med: stafett, teamsprint, sprint, pursuit.. Mitt fokus kommer att ligga på den inledande distansen, 10 km klassiskt, och pursuiten (också kallad dubbeljaktstart) och så hoppas jag givetvis att jag kommer att plats i den svenska damstafettlaget!

Jag hoppas att ni kommer följa mig och mitt idrottande här via min blogg och vill ni läsa mer kan ni kika in på min hemsida: www.annahaag.com

Till dess, må gott, träna på och njut av livet! Det gör i alla fall jag!

/Anna