Edsbyn

Nya varsel på Svenska Fönster

Ytterligare 85 anställda varslas vid Svenska Fönster. Av de som berörs finns 70 personer i fabriken i Edsbyn och 15 på kontoret i Edsbyn och i Ljungby. Tidigare i höst varslades 95 om uppsägning. Orsaken är den internationella finanskrisen och efterfrågan på fönster har minskat rejält.

Men det är inte bara Svenska Fönster som säger upp anställda.

Med andra varsel i kommunen försvinner omkring 200 arbetstillfällen, och fler kan drabbas befarar kristdemokraten Bertil Eriksson som är kommunstyrelsens vice ordförande, som menar att kommunen har svårt att påverka den internationella finanskrisen:

- Är det svårt att få låna pengar till fastighetsbyggen byggs det inga hus och då behövs det inga fönster. Vi är med i kedjan. Det är bara att acceptera, säger han.

”Vi måste anpassa oss till den nya situationen som uppstått på grund av den internationella finanskrisen. När vi lade varslet i september kunde vi inte förutspå att byggsektorn i Sverige så dramatiskt skulle påverkas. Därför måste vi varsla ytterligare medarbetare så att vi kan värna företagets konkurrenskraft i framtiden” säger Henk Noback, vd för Svenska Fönster i en kommentar till beslutet.

Största delen av de nya varslen drabbar fabriken i Edsbyn där 70 personer riskerar att få lämna sina jobb. Ett 15-tal personer varslas dessutom vid kontoret i Edsbyn, Traryd Fönster i Ljungby och SP Fönster i Edsbyn.

Varslen berör dock inte produktionsanläggningarna i Söderhamn, Lingbo eller i Polen.

”Vi ska göra vad vi kan för att hjälpa de som tvingas lämna oss till ny sysselsättning genom en rad åtgärder. Vi kommer bland annat att bjuda in olika utbildningsenheter samt anlita omställningsföretag i samarbete med facken” säger personalchefen Jenny Törnquist i en kommentar på företagets hemsida.

Agneta Sunderg/TT