Kåfjord

Vill att gammelfarfar ska vila i frid

Alta församling vill att Måns Sombys och Aslak Hættas gravar ska flyttas, men släkten vill att de ska få vila i frid.

Kyrkorådet i Alta Församling, Gunnar Tangvik, skriver i senaste Församlingsbladet att folk har ringt och frågat varför gravarna till Somby och Hætta ligger så långt undan alla andra gravar. Tangvik vill nu flytta gravarna närmare de andra gravarna, och att en minneslund ställs upp i kyrkogården i Kåfjord i Alta Kommun.

Vill ha frid
Släktingarna ber nu att Mons Somby får vila i frid, och att församlingens önskemål om gravarnas omplacering är opassande och obehagliga.

– Kranierna ska ligga där de är, eftersom de huvudlösa kropparna blev begravda där efter halshuggningen, säger Somby familjens representat Niillas A. Somby.

Oenighet om placering

– En ny debatt kan inte gottgöra den orättvisa som utspelade sig mot samerna i mitten av 1800-talet, säger Niillas A. Somby.
Alta församlings kyrkoråd Gunnar Tangvik vill inte skapa en ny debatt, utan informera allmänheten.

– Det är på tiden att allmänheten får veta att oenigheter funnits när det gäller placeringen av kranierna, säger Tangvik.

Niillas A. Somby poängterar att familjen och släkten inte kommer att ändra sin syn på saken. De vill att gammelfarfar ska få vila i frid, vid sin grav som ligger under staketet på Kåfjord kyrkogård.

Mons Aslaksen Somby och Aslak Jacobsen Hætta blev till följd av Kautokeinoupproren halshuggna 1854. Kropparna blev begravda i Kåfjord kyrkogård, medans kranierna blev omhändertagna för rasbiologisk forskning. I slutet av 1990-talet blev kraneirna återförda och begravdes med dess kroppar i den ursprungliga graven, där det på senare tid har byggts ett staket.

NRK Samiradio
www.nrk.no/sami

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio