gävle

Två års fängelse för Nordearånet

Två års fängelse var. Det blev domen mot de två män som rånade Nordeabanken i Gävle för drygt en månad sedan. Frågan under rättegången var just om det handlade om ett rån som åklagaren hävdade, eller en stöld som de tilltalades advokat hävdade.

På Drottninggatan, precis utanför den ruta som männen krossade för att ta sig in på Nordeabanken, rullar livet på som vanligt med promenerande och cyklande människor.

Annat var det på förmiddagen den sista september, då två män på moped åkte fram till skyltfönstret och slog sönder det med en kofot. En av männen hoppade in och kom över kassetter med nära 600 000 kronor. När han kom ut igen ryckte allmänheten in. Under tumult övermannades en av rånarna.

I rättegången berättade männen att de handlade under hot, efter en plan som en mystisk man presenterade minuterna före på en telefon som låg gömd på Mc Donalds.

De hävdade att de inte trodde det fanns personal i banken. Ologiskt, skriver tingsrätten i sin dom. Rånet inträffade ju precis före öppningsdags.

Deras advokat hävdade att det inte kunde bli tal om rån eftersom de inte uttalade några hot mot personalen.

Men likväl upplevde personalen situationen som väldigt hotfull, och tingsrätten dömer därför båda till två års fängelse för rån.

Rånarna ska också betala skadestånd till personalen - 5000 till var och en av de 10 anställda som fanns på plats.