Det här är Musikhjälpen

Musikhjälpen är ett Public serviceformat från Holland som har funnits i 5 år. Alla länder som är med samlar innan jul in pengar för en gemensam sak och i år är det för människor på flykt.

Vi blir först ut i Norden och nästa år är bland annat Irland, Sydafrika, Finland, Norge och Turkiet på gång.
 
I Sverige är det ett samarbete mellan SR, SVT och Radiohjälpen och går ut på att engagera lyssnare/tittare att bli givare.
 
Tanken bakom Musikhjälpen

Grundidén är att publiken betalar för att önska en låt, att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. All musik som spelas i P3 och Din Gata mellan 13 december 19.00 och 19 december 19.00 är önskad av er. Så önska din favoritlåt och skänk samtidigt 50 kronor till Radiohjälpen.
 
Det är inte första gången svenskar har kunnat skänka pengar genom att önska musik. Efter andra världskriget satte svenska riksorganisationer igång en gemensam aktion för att hjälpa flyktingar i europeiska länder genom Europahjälpen. 1946 började Radiotjänst sända ”Hjälp Europahjälpen, lyssnarnas önskeprogram på grammofon” en gång i veckan fram till slutet av 1949. Insamlingen gav Europahjälpen 5,2 miljoner kronor vilket i dagens värde kan jämföras med drygt 80 miljoner kr. Efter det fortsatte Önsketimmen men fick istället namnet Radiohjälpen 90 1950. Lyssnarnas önskeprogram på grammofon. 
 
Skillnaden nu mot då är att vi idag kommer önska våra låtar på webben och med sms.

Idén kommer från Holland där man startade Serious Request.

 
Hur går det till?
Tre programledare bor i ett glashus på Gustav Adolfs torg i Malmö. De får inte äta fast föda och de har ingen möjlighet att lämna glashuset och gå på stan och köpa julklappar. Däremot skall de sända dygnet runt – i sex dygn.
 
Mellan den 13 och 19 december pågår maratondirektsändningen från Gustav Adolfs Torg i Malmö – mitt i julruschen. Sändningen sker från ett specialbyggt glashus och omfattar en 144 timmar lång direktsändning i P3, Din Gata och på webben, samt dagliga och nattliga direktsändningar i SVT2.
 
Förutom att önska musik går det också att skänka pengar genom ett flertal andra insamlingsaktiviteter i och omkring glashuset och runt om i Sverige. Programledarna kommer att gästas av kända och okända personer som dyker upp i glashuset olika tider på dygnet. Vissa för att spela musik, andra för att visa sitt stöd på annat sätt.
 
Det kommer också arrangeras tävlingar där de som ringer in kan vinna priser. Vissa priser kommer att vara fina, andra inte. Det kommer framförallt att handla om tjänster som vi medarbetare på SR kan bidra med. Det kan vara DJ på fest, festfixare, en lunchdate, gå ut med hunden eller kanske styling av en okunnig programledare. Även konstverk och kändisars attiraljer kommer att tävlas ut.

Timbuktu i Kongo 
Jason Diakité (Timbuktu) åkte i början på november som reporter på uppdrag av Musikhjälpen till Kongo för att träffa flyktingar och ta del av hjälporganisationers arbete på plats.  
Musikhjälpen kommer även att dyka upp i någon form i Stockholm, Göteborg och Umeå. Inte i ett glashus men kanske på ett torg mitt i julrushen.


/Lotta Kjellin, projektledare Musikhjälpen SR