Vinters historik

Det första Sommarprogrammet sändes den 13 juni 1959 på initiativ av Tage Danielsson. Tio år senare sjösatte Sveriges Radio en motsvarighet på vintern för att möta konkurrensen från teve, som i december 1969 startade kanalen TV2 dit många av radions populära profiler gick.

Den 22 december 1969 sändes det första På Vintergatan med ... och en grammofon. Den legendariske kompositören Jules Sylvain skrev melodin ”På Vintergatan” redan 1927. När det var dags att namnge programserien och hitta en signatur inspirerades man av Sylvains populära melodi. Programserien samsändes i P1 och P3 under fem år och den 6 januari 1974 sändes det sista På Vintergatan.

Under de följande åren återuppstod Vinterprogram vid två tillfällen; Jonas Gardell var Vintervärd på nyårsafton 1991 och Kjell Swanberg på juldagen 1993.

2008 drog Bibi Rödöö och Agneta Ekberg igång programserien Vinter i P1 och i samband med denna nypremiär gjordes en nyinspelning av den ursprungliga signaturen med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Sedan 2011 är det Sveriges Radios lyssnare som önskar sig vilka tidigare Sommar- och Vintervärdar de vill höra i ett nytt Vinter i P1.