Jerringpriset 30 år - var är skålen?

Stenmark vann den första Jerringskålen

24 min

Ingemar Stenmark blev den allra första vinnaren av Jerringpriset 1979. Han vann det även året efter. Men han vet inte var skålarna, eller många andra av sina andra priser, är.

86 världscupsegrar, 155 pallplatser, två OS-guld, fem VM-guld, ett VM-silver, ett OS-brons och Ett VM-brons. Det är den minst sagt imponerande meritlistan från Ingemar Stenmarks karriär.

Hann vann också den totala världscupen två gånger. Sedan gjordes reglerna om eftersom Ingemar Stenmark var för överlägsen.

Lika överlägsen var Stenmark när det allra första Jerringpriset delades ut 1979. Han fick det också året efter. Idag bor han utanför Vaxholm men skålarna finns inte där. Och inte heller på Stenmarksmuseet i Tärnaby.

– Nej, det är nedlagt tills vidare. Alla mina priser är utspridda och jag vet faktiskt inte var de är. Det borde göras något åt det, säger Ingemar Stenmark till Radiosporten.

Stenmark minns inte mycket av året när han vann det första Jerringpriset.

– Jag minns inte mycket från min karriär över huvud taget. Det är om man börjar prata om det så kan det komma tillbaka minnen. Men det är inget jag tänker på, det är så avlägset. Men naturligtvis minns jag att jag fick Jerringpriset, säger han.

Ångrar inte att han slutade
Han tycker att dagens skidor är långt ifrån de som han åkte på under karriären.

– Man kan jämföra det med stavhopp, de som hoppade med bambustav förut mot glasfiberstaven idag. Materialet är stor skillnad, säger han.

Ingemar Stenmark slutade 1989 och det är ett beslut han inte ångrar.

– Jag skulle ha slutat tidigare. Jag var redan efter 1980-1982 mätt på skidåkningen. Jag fortsatte mest för att jag inte hade något annat att göra. Men det var en ganska rolig tid, jag gjorde sämre resultat men hade mindre press på mig.

Skulle tveka att bli stjärna
Skulle han nu stå inför valet att bli världens bästa skidåkare, med den vetskapen han har idag, skulle han tänka sig för.

– Det jobbigaste var pressen att prestera hela tiden. Det hade varit lättare om det varit fler åkare i det svenska laget som vunnit mera. Nu blev nästan all press på mig. I början var det också några journalister som jag hade svårt med.

Han har aldrig haft tankar på att bli expertkommentator efter karriären.

– Jag lärde mig åka skidor på ett naturligt sätt, jag kan inte säga varför jag gjorde si eller så. Det finns andra som är duktiga på att analysera som kanske har fått kämpa mer med tekniken.

När Stenmark fick sitt Jerringpris fanns det ingen idrottsgala. Han fick det under en golftävling i Katrineholm.

– Det är väl lite högtidligare. På det sättet är galan bra, det blir lite extra för idrottsmännen. Just när man är uppe i karriären är det roligt att få sådana utmärkelser. Men idag är det inget jag bryr mig så mycket om, säger han.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se