Om maffians makt, politisk oro i Thailand och fortsatt oro i Ystad efter pyromandåd

Onsdag 26 november16.00-16.45

Det är politisk kris i Thailand
Igår stormade 8000 demonstranter flygplatsen i Bangkok. Flygplatsen är stängd för trafik och många turister är strandsatta. Arméchefen i landet har uppmanat regeringen att utlysa nyval - men det är inte aktuellt enligt premiärministern.
Med oss direkt ifrån Thailand har vi Svenska Dagbladets korrespondent, Bertil Lintner.

Maffians makt
Roberto Savianos bestsäljare Gomorra har blivit film- en brutal skildring av hur camorran impregnerat Neapel och Italiens näringsliv. Men hur slår den italienska staten tillbaka mot den organiserade brottsligheten?
Vilken prioritet har kampen mot maffian?
Peter Loewe, DN:s medarbetare i Rom, Carina Gunnarsson, Statsvetare, Tomas Lappalainen, författare och Helene Palovaara medverkar.

Fattiga bönder i Afrika drabbas av finanskrisen
Den ekonomiska krisen i världen har nu börjat drabba även fattiga bönder i Afrika. Uganda är ett av de länder i Afrika som kan försörja sin egen befolkning med mat, och som till och med har ett överskott att exportera. Efter flera år med höga råvarupriser och god efterfrågan på böndernas produkter är nu oron stor att det ska komma ett bakslag i spåren av den ekonomiska krisen i den rika delen av världen. Jordbruksexporten har varit oerhört viktig för fattiga familjer på landsbygden och lett till utveckling i annars eftersatta områden.
Reportage av Maria Sjöqvist.

17.00-17.45

EU-kommissionen lägger stimulanspaket
”Den ekonomiska krisen är exceptionell och därför är också det här krispaketet exceptionellt”, så sa EU-kommissionens ordförande när han presenterade kommissionens stimulanspaket, som medlemsländerna ska satsa för att ta europa ur den ekonomiska krisen.
Thomas Östros, Finanspolitisk talesman socialdemokraterna, Lars Calmfors, nationalekonom ordförande i regeringens eget Finanspolitiska råd och Susanne Palme, Studio Ett:s EU-reporter medverkar.

Politisk oro i Thailand
Bangkoks internationella flygplats är fortfarande stäng och ockuperad av regeringsfientliga demonstranter. Thailands arméchef uppmanar premiärminister Songchai att upplösa parlamentet och utlysa nyval, samtidigt uppmanar han demonstranterna som ockuperar flygplatsen i Bangkok att upphöra med blockaden. Vilken agenda har egentligen demonstranterna och på vilken sida står egentligen militären?
Samtal med statsvetaren Eva Hansson, som forskar om demokratiseringsprocesser i Sydostasien.

Samt ett reportage av Robin Olin.

Vadslagning
Vadslagningsbolagen har ju alltid sökt nya vägar att locka spelare. Nu kan man också spela på lågkonjunkturens konsekvenser. På det åländska spelbolaget PAF kan man via nätet spela på hur arbetslösheten i Finland och Sverige kommer utvecklas. Men det har väckt ont blod i vissa kretsar.
Reportage av Anders Wennersten.

Fortsatt oro i Ystad
En anhållen 45-årig man, misstänkt för en rad pyromandåd i Ystadtrakten, släpptes igår eftermiddag i brist på tillräckliga bevis. Vad krävs egentligen av polisens utredare och tekniker för att åtal ska kunna väckas vid anlagda bränder.
Samtal med polisens utredningsansvariga Dan Granvik och Thomas Lantz, kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Matre Cho
Producenter: Jörgen Huitfeldt och Helena Giege
jorgen.huitfeldt@sr.se
helena.giege@sr.se