Litteratur

Hur nödvändig är OLM?

Nya numret av Ordfront Magasin har just kommit. Den här gången har det formen av en litteraturspecial, under namnet Ordfronts litterära magasin - OLM. Namnet, en blinkning till nedlagda BLM, Bonniers Litterära Magasin, länge flaggskeppet bland litteraturtidskrifter i vårt land. Marie Lundström har läst OLM och funderat på litteraturen i tidskriften idag.

I en artikel gör OLM en genomgång av årets svenska litteraturtidskrifter. Reportern, förläggaren Carl-Michael Edenborg, har tagit jobbet för att han ärligt tänkte att det kan väl inte ”handla om särskilt mycket material” att läsa. Full av ånger cyklar han hem med papperskassar och stirrar till slut där hemma på nästan en hyllmeter av svenska litteraturtidskrifter. Bara från i år. Och då är förstås inga av nätets litteratursajter med. Så: Kvantiteten har vi.

Frågan är hur det är med nödvändigheten, vad vi har tidskrifterna till.

En klassisk uppgift för en tidskrift har varit att samla författare och publicera texter som står för ett i tiden nytt och omtvistat sätt att se på litteraturen, och precis som Edenborg noterar, är den som kommer närmast det uppdraget i vårt land nu, tidskriften OEI.

Men hur är det ställt med nödvändigheten annars? Själv saknar jag inte, som Edenborg gör, bråken och grälen i tidskrifterna. De blir så rödbrusigt interna. Det jag vill ha, i egentligen varje artikel, är ett svar på frågan varför. Varför ska du läsa det här? Varför skriver jag det här? Det finns oändligt många svar, stora och små. Men det måste finnas ett svar med botten - i den som skriver.

Det gör det alltför sällan i denna OLM. Det sägs flera gånger att de som gör tidningen inte kan leva utan böcker - men utan OLM? Kanske går det alldeles utmärkt? Jag tror att det är det som är utmärkande för vår tids rena litteraturtidskrifter. Vi måste inte läsa dem, alltså måste de ge oss något vi inte får på annat vis. Nödvändigheten måste kännas, komma inifrån redaktionen. Så fort en artikel andas pliktleverans, slår det mig: Varför läser jag inte en bok istället?

                                                         Marie Lundström
                                                   marie.lundstrom@sr.se