TRAFIK

Sveriges första vägtunnel på Orust firar 50 år

Idag den 10 december är det precis 50 år sedan landets första vägtunnel invigdes - Boxvikstunneln på sydvästra Orust mellan Nösund och de gamla fiskesamhällena Hälleviksstrand, Edshultshall och Mollösund.

Tillsammans med en vägbank över den smala Boxviks kile har Sveriges första vägtunnel förkortat resandet avsevärt för de boende i kusttrakterna innanför Käringöfjorden. Vägbanken byggdes av den sprängsten som  blev över när  berget i Boxvik genomborrades. Tunneln är 75 meter lång.

Idag firades 50-årsminnet i Nösund med ett 30-tal deltagare från kommunledningen på Orust, folk från Vägverket och inte minst flera av dem som 1958 byggde tunneln.

En av tunnelbyggarna var Erik Samuelsson i Stensbo strax norr om Boxvikstunneln - idag 86 år. Erik Samuelsson säger till Sveriges Radio Väst:

– Det är roligt att träffa de gamla arbetskamraterna, som var med för 50 år sedan. Det var tungt arbete att bygga tunneln, helt manuellt arbete på den tiden. Vi körde betongen till gjutningen av tunnelmynningarna på skottkärra. En sköt på och en annan drog med rep. Det var jobbigt.