Bluffaktura hem i brevlådan nytt fenomen

Så kallade bluffakturor riktade till privatpersoner är ett ovanligt och ganska nytt fenomen. Det säger polisinspektör Stig Sandgren, bedrägerisamordnare vid Citypolisen, efter tisdagens avslöjande om att ett företag skickat ut falska fakturor till ett stort antal personer i Stockholmsområdet.

- Man gör ett försök, man försöker få in pengar där det går. Sen om det riktar sig mot privatpersoner eller mot företag, det skiter de här bedragarna i fullständigt, säger polisinspektör Stig Sandgren.

Radio Stockholm har tidigare berättat om att ett företag , med ett namn mycket likt återvinningsföretaget SRV Återvinning, skickat ut falska fakturor till villaägare. Och den man som står bakom företaget som skickat ur bluffakturorna, SRV Stockholm AB, har utan tvekan agerat en längre tid i en ekonomisk gråson.

I den granskning Radio Stockholm gjort framträder en entydig bild av åratal av konkurser, kronofogdeutmätningar och nolltaxeringar. Mannen är 30 år och har bytt bostadsort påfallande ofta. I långa perioder har han saknat fast adress,  bott inneboende och haft sin post till ytterligare andra adresser. Hans taxerade inkomst förra året var 0 kronor.

Radio Stockholm har förgäves sökt den 30-årige mannen. Företagets revisor, som jobbar för ett etablerat revisionsföretag i en kommun i norra Stockholms län, har inte ansett sig ha tid att kommentera de graverande uppgifterna mot SRV Stockholm.

Men hos polisen är bedrägerisamordnare Stig Sandgren inte överraskad. Han beskriver också själva upplaägget bakom de falska fakturorna som amatörmässigt.

- De här fakturorna skulle betalas in på ett bankgiro och till det här bankgirot - det här bankgirot är alltså kopplat till ett konto i en vanlig affärsbank. Och affärsbanken i fråga, de har stängt det här kontot nu för inbetalningar helt enkelt, eftersom det används, eller är tänkt att användas enbart i bedrägerisyfte, brottsligt syfte, säger Stig Sandgren.

- Så att skulle någon betala in av misstag eller liknande, inte upptäcka det här, så fungerar det som det ska, så ska pengarna studsa tillbaka. Så att några pengar till jul för de här bedragarna, det blir det inte.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se