WALL STREET

Uppåt på New York-börserna

Stigande energiaktier drog med sig Wall Streets index uppåt under onsdagen samtidigt som tunga bilaktier förhindrade kurserna från att rusa. Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit med 0,8 procent medan Nasdaqs kompositindex hade gått upp med 1,2 procent.

Det var oljan och bilarnas dag. Uppgifter om att Saudiarabien planerar att skära ned oljeleveranserna i januari fick priset på råolja att stiga med 3 procent - 1,45 dollar - till 43,52 dollar per fat. Det fick energiaktierna att öka i värde vilket i sin tur drev upp index.

Men osäkerhet kring den amerikanska statens räddningspaket för den blödande bilindustrin fick index att sjunka under nollstrecket. I slutet på dagen drog energiaktierna med sig index tillbaka till plus.

Exxon Mobil avslutade dagen på plus 2,4 procent medan konkurrenten Chevron gick upp med 3,8 procent.

Bilaktierna - som tidigt på dagen stod på plus - tog stryk av tecken på att det finns en del politiska hinder att ta sig förbi i Washington innan räddningspaketet är klart. Bland annat kan senaten sätta käppar i hjulen. Volvoägaren Ford stannade på plus 0,6 procent och Saabägaren General Motors på minus 2,1 procent.

Internetjätten Yahoo var bland de största vinnarna på Nasdaq. Aktien steg med 9,9 procent sedan en av företagets delägare, Ivory Investment Management LP, uppmanat Yahoo att sälja sin sökverksamhet till Microsoft.

TT