Omstritt besök av Jimmy Carter i Beirut

Fredspristagaren Martti Ahtisaari vädjade på onsdagen om fler ansträngningar för att lösa Mellanösternkonflikten. En av få ledare som haft framgångar i Mellanöstern är USA:s förre president Jimmy Carter, också han belönad med Nobels fredspris. Nu är han tillbaka i regionen, i Libanons huvudstad Beirut.

För 30 år sedan fick Carter till stånd Camp David-avtalet mellan Israel och Egypten.

Medan USA avråder alla amerikaner från att sätta sin fot i Libanon, kommer Jimmy Carter till Beirut, beredd att träffa terrorstämplade Hizbollah. Fast Hizbollah har avböjt ett möte. Vi träffar ingen representant för en amerikansk administration som stödjer sionistisk terrorism, sa Hizbollahs utrikespolitiske talesman igår.

Det är inte bara Hizbollah som skyr Jimmy Carter. Under flera år har den förre presidenten retat upp amerikanska UD genom att resa omkring som frilansande fredsmäklare. Och i våras var han en ovälkommen gäst i Israel, där hans bok Peace Not Apartheid har mötts av skarpt ogillande.

Israeliska myndigheter hindrade Carter från att åka in i Gaza, varpå han istället träffade Hamasledare i både Kairo och Damaskus.

Nu säger Jimmy Carter att han vill erbjuda Libanon Cartercentrets valobservatörer till valet i sommar. Valet kommer att stå mellan pro-syriska, pro-iranska grupper som Hizbollah och den västvänliga regeringskoalitionen som kom till makten under den anti-syriska våg som följde på mordet på förre premiärministern Rafik Hariri.

Att en före detta amerikansk president reser omkring i Mellanöstern, skulle inte ha väckt lika stort intresse om det inte vore för ryktet att Jimmy Carter agerar på uppdrag av Barack Obama.

Flera arabiska kommentatorer var besvikna över Obamas val av utrikesminister eftersom de ser Hillary Clinton som så ensidigit pro-israelisk. Och flera av dem hoppas nu på Carters inflytande när Obama leder Vita Huset.

Cecilia Uddén, Beirut
cecilia.udden@sr.se