100 000 kan missa pensionen

Fler än 100 000, eller en femtedel av alla pensionärer som är berättigade till premiepension, har inte fått ut den, eftersom de har missat att kryssa i en ruta på Försäkringskassans blankett. Nu riskerar många att helt missa pensionen.

– I värsta fall riskerar de att helt missa pensionen, säger Rune Johansson är ordförande i PRO i Målsryd och Gånghester.

För att få ut sin inkomst- eller tilläggspension måste man fylla i en särskild blankett från Försäkringskassan. Skulle man missa att fylla i en ruta får man tillbaka blanketten med en påminnelse. Men det gäller inte premiepensionen. Den som missar att kryssa i rutan för premiepension får ingen påminnelse av Försäkringskassan.

Så många som 100 000, en femtedel av alla pensionärer som har rätt till premiepension, har inte kryssat i rutan. En av dem är Rune Johansson, ordförande för PRO i Målsryd. Han tycker att Försäkringskassan borde gå ut med mer information.

– Försäkringskassan måste informera om detta, säger Rune Johansson.  

Vill det sig riktigt illa kan man missa delar av pensionen, om personen i fråga inte begärt ut sin pension och avlider tillfaller den kollektivet. Arne Paulsson, pensionsexpert på Försäkringskassan, säger att man nu överväger att gå ut med extra information.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se