Talmas advokat hoppfull trots JK:s svar

Talmas samebys advokat Camilla Wikland anser att det finns positiva delar i Justitiekanslerns svar på samebyns stämning av staten. Det trots att JK:s erbjudande inte är i närheten av Talmas skadeståndskrav.

I svaromålet till tingsrätten säger sig JK vara beredd att medge Talma sameby 480.000 kronor i skadestånd för de kostnader samebyn haft i samband med att renbeteskonventionen förlängdes.

- Samebyn har en het annan uppfattning om hur stor skadan är, säger Camilla Wikland.

Talma sameby vill ha drygt 17 miljoner för åren när renbeteskonventionen förlängdes. De åren innebar stora kostnader för samebyn, framförallt för att man fick lägga mer tid på att bevaka renarna så att de inte blandades samman med renar från norsk sida.

Ersättningen gäller den skada eller olägenhet som samebyns renskötsel på svenskt område utsattes för, genom förlängningen av renbeteskonventionen, under tiden den 1 maj 2002 till 30 april 2005.

Tingsrätten
Samebyn har från början framställt sitt krav till staten som i diskussionerna har företrätts av JK. Under hela tiden har JK vägrat medge mer än den nu aktuella summan. Det gjorde att Talma valde att stämma staten till tingsrätten, dit JK nu lämnat sitt svaromål.

Men trots att JK:s inställning går tvärs emot Talma samebys säger Camilla Wikland att det ändå finns positiva delar i svaret dom fått från justiekanslern.

- Det ifrågasätts exempelvis inte hur lång tid det tagit att göra vissa åtgärder.

Får förklara själva
Wikland ser det också som positivt att JK i sitt svar vill att samebyn ska utveckla och förklara varför det tagit ett visst antal timmar att bevaka ett område. Samebyns egna förklaringar menar Wikland kan göra att JK omvärderar sin inställning och medger ett högre belopp. För hon hävdar bestämt att det finns grund för samebyns krav.

- Vi har i vår stämningsansökan redogjort för varje post och analyserat det väldigt noggrant.

Camilla Wikland säger att det även bygger på att de enskilda samebymedlemmarna får berätta om den arbetsinsats som de varit tvungna att göra.

- Man kan ju beskriva arbetet i antal timmar och personer, men ytterst så måste man ju höra medlemmarna berätta om hur bevakningen har gått till.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio