Norrköping

Allt fler företag kan inte betala ut löner

Lågkonjunkturen leder nu till att allt fler företag får problem med att betala löner. Antalet fall som fackförbunden LO och TCO driver i domstol för att anställda ska få ut sin lön har ökat med 40 procent i år.

Sara Andersson och hennes kollegor har inte fått lön från sin arbetsplats i Norrköping sedan i somras och slutade gå dit ett tag efter det. Nu återvänder hon till företagets övergivna lokaler för första gången sedan dess.’

– Vår hyresvärd gjorde ordning allting för att vi skulle ha det så bra som möjligt när vi flyttade från de mindre lokalerna till de större, säger hon och visar var hon skulle ha suttit.

Sara Andersson går mot två rum lite längre ner i korridoren. I de nymålade kontorslokalerna inredda med ek och marmor skulle hon och hennes två kollegor egentligen ha börjat jobba i september. Men de hann knappt flytta in innan det lilla företaget slutade att betala deras löner.

Ekonomin är körd i botten eftersom de båda ägarna ligger i en segdragen tvist. Men ingen av dem har begärt företaget i konkurs och därför räknas jag och mina kollegor fortfarande som anställda och kan inte få a-kassa eller socialbidrag, säger Sara Andersson, där hon sitter på fönsterkarmen i sitt tomma och iskalla rum.

– Jag lever på sparade och lånade pengar och försöker hushålla med det jag har, det är inte så himla lätt, säger hon.

Hur går det?
– Det går inte så bra, vi skojade och sa att det skulle vara kul att få lite sylt på gröten till jul.

Det har gått fyra månader sedan Sara Andersson och hennes kollegor fick lön. Nu driver fackförbunden LO och TCO:s juridiska byrå LO-TCO Rättsskydd deras fall i domstol för att få företaget i konkurs så att de kan få ut pengar på lönegarantin. Och på LO-TCO Rättsskydd har man märkt en kraftig uppgång i antalet lönetvister i år.

2007 hade de 98 fall, till och med november i år var det 139. Jämfört med förra hösten har antalet ärenden nästan fördubblats. Orsaken är den ekonomiska krisen och problemet är mycket mer utbrett än de komplicerade fall som når LO-TCO Rättsskydd, säger rättsenhetens chef Annett Olofsson.

– Jag tror att ökningen totalt är mycket stor om man ser till hela arbetsmarknaden, säger hon.

Det finns alltså ett mörkertal?
– Det finns ett mörkertal, särskilt bland dem som inte är medlemmar i facket.

Vad är det för företag det handlar om?
– Det är en mix kan man säga, men det vanligaste är små och mellanstora företag. Det är dem som handlar i ekonomiskt knipa först när tiderna blir svårare.

För anställda som inte får ut sin lön är det viktigaste att agera snabbt, säger Annett Olofsson.

– Väntar man för länge, även om det bara är för att vara hygglig med arbetsgivaren, så kan det hända i slutändan att man inte får några pengar, det blir för gammalt helt enkelt för att man ska kunna få ut några pengar genom lönegarantin, säger Annett Olofsson.

Och i sitt iskalla arbetsrum i Norrköping funderar Sara Andersson på det som hänt innan det är dags att lämna kontoret för kanske sista gången.

– Man har ju lärt sig att kolla upp sin arbetsgivare. Man kan faktiskt kolla upp bolag för att se om det finns några skulder och sådana saker, så att man har allt på sin sida, säger hon.

Kommer du att göra det i fortsättningen?
– Jajamän, det är ingen diskussion om det.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se