Falun/Hedemora

Vanligt med kränkningar i skolan

På kort tid har två skolor i Dalarna - i Falun och Mora - polisanmälts för att elever blivit utsatta för våld av skolpersonal. Enligt barn- och elevombudsmannen Lars Arrhenius är det tyvärr inte ovanligt att elever utsätts för kränkningar i skolan.

Hittills i år har barn- och elevombudsmannen fått in drygt 400 anmälningar från kränkta elever, och i många fall är lärare inblandade.

När barn- och elevombudsannen får in en anmälan så undersöker han om skolan gjort tillräckligt för att utreda händelsen.

I våras krävdes Hedemora kommun på 25 000 kronor för att en lärare tryckt upp en elev mot en vägg. Bernt Nygårds, som är ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden i Hedemora, berättar att man gjorde upp i godo.

– Det blir billigare än de rättsliga kostnaderna, säger han.

För kommunerna handlar ett sånt här skadestånd endast om en rent ekonomisk förlust. För den drabbade eleven så handlar det om att få upprättelse och bli trodd.

– Därför är att det är viktigt att kommuner ser allvaret i en sån här anmälan, säger Barn- och elevombudsmannen Lars Arrhenius.

En av skolorna som polisanmälts är Främbyskolan i Falun. Där ska en anställd ha slagit och sparkat en elev på en rast. Skolan har valt att stänga av personen tills vidare. Skoldistriktschef Kajsa Henriksson tycker att skolan har agerat riktigt i fallet.

– Men även om många kommuner sköter sig bra så finns det en hel del brister att åtgärda, menar Lars Arrhenius.