Alvesta

Åtalade för gruppvåldtäkt frias

De fyra män som åtalats misstänkta för en gruppvåldtäkt mot en 22-årig kvinna i Alvesta i början av oktober, friades på torsdagen av Växjö tingsrätt.

Enligt tingsrätten finns det mycket som är oklart i kvinnans berättelse, och det går inte att styrka brott. 

Det var en fredagsnatt i början av oktober som kvinnan besökte ett uteställe i Växjö. Där ska hon ha träffat en av de åtalade männen och därefter följt med honom och hans fyra vänner till en lägenhet i centrala Alvesta. I lägenheten ska enligt åklagaren fyra av männen ha förgripit sig på kvinnan med våld och hot om våld. Den femte ska ha gjort ett försök men inte lyckats eftersom kvinnan då sparkat honom i magen.

Ett par dagar efter våldtäkten ska ha ägt rum anhölls de fem männen som är mellan 18 och 28 år gamla, misstänkta för grov våldtäkt och försök till grov våldtäkt.

Männen har hela tiden nekat till brott. Men två av dem har medgivit att de har haft sexuellt umgänge med kvinnan, däremot menar de att det ska ha skett utan våld och hävdat att kvinnan inte varit i ett hjälplöst tillstånd.

Enligt tingsrättens bedömning går det inte att bevisa att männen utfört de gärningar som de åtalats för. Vid flera tillfällen i domen skriver tingsrätten att alla inblandade var berusade under natten då gärningarna ska ha skett, vilket har försvårat utredningen.

Tingsrätten menar att kvinnan inte kunnat lämna någon sammanhängande och konsekvent berättelse om vad som hände i lägenheten. Och uppgifterna om vad som hänt skiljer sig mellan kvinnan och de fem männen.

Rätten väljer därför att fria de fem männen.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se