UL snålare än andra

Det har blivit svårare att få ut reseersättning av Upplands lokaltrafik i höst, och vid en jämförelse är UL mindre generösa än flera andra bolag.

Sedan en tid tillbaka har Upplands lokaltrafik intagit en mer restriktiv hållning. Är en försening orsakad av någon av Ul:s samarbetespartners, till exempel Banverket, så blir det ingen ersättning.

Sture Jonson är informationschef på UL.

- Jag kan tycka vi var väl generösa i början. Det var egentligen bara när det var snöstorm som inte resegarantin gällde. Vi tycker i vissa fall att det inte är riktigt rimligt att UL och i förlängningen UL’s resenärer står för sådana kostnader.

Dom uppländska kollektitrafikresenärerna har det förhållandevis svårt att få ut resegaranti om det inte är just UL som felat.

På en del andra ställen i landet ser länstrafikbolagen en frikostig resegaranti som ett konkurrensmedel. På Skånetrafiken har man till exempel blivit generösare i takt med att tågstörningarna ökat.

På SL, Storstockholms Lokaltrafik, är det också lätt att få ersättning när det kört i hop sig. SL:s Maria Adolfsson tycker att det är självklart att SL tar ett totalansvar även om det är Banverkets strömförsörjning som krånglat.

- Man kan tycka att det är fel att SL ska stå för den här notan, men det får väl vi i så fall göra upp med den som har gjort fel mot oss. Vi tycker inte att det är något resenären ska ta ställning till.

Efter en tuff höst med många förseningar och inställda avgångar är tålamodet inget vidare hos Upplandsresenärerna.

Några som Upplandsnytt träffade tyckte att UL borde fortsätta med en generösare garanti oavsett vem som ställt till det.

- Jag tycker det låter jävligt dumt, går inte tåget så borde de ersätta, säger en kvinna på Uppsala central.

- Vi köper resor av dom, och då förväntar man sig att man kan lita på tider och komma fram dit man ska. Så jag tycker det är ett konstigt argument, säger en man.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se