11/12: Ett smärtsamt adjö

Det är alltid smärtsamt när något som ser bra och lovande ut, bara tar slut. Snabbt, brutalt och ibland som en blixt från klar himmel. Att Sveriges handbollsdamer har spelat färdigt i EM 2008 kom däremot inte som en fullständig överraskning. Vi har sett tecknen länge.

Besvikelsen sken igenom hos de svenska spelarna. De var missnöjda med sin insats. Inte bara idag mot Kroatien, utan med hela mästerskapet. Sverige spelade sex matcher; det blev två segrar, två oavgjorda och två förluster.

Svenskornas bästa insats var den i kryssmatchen mot Ryssland, segern mot Makedonien och en halvlek vardera mot Vitryssland och Kroatien. Men även i de här matcherna har vi kunnat se de dåliga tecknen: hur Sverige kört fast i sitt anfallspel långa stunder.

Vi har inte tillräckligt med alternativ i det offensiva spelet. När nyckelspelare som Linnea Torstenson kör fast eller tas bort av motståndarna, då är Sveriges anfallsspel väldigt tunt.

Det närmaste halvåret ska Ulf Schefvert koncentrera sig på sitt coachjobb i danska GOG. Per Johansson tar steget upp från assisterande till huvudcoach för landslaget. Assisterande blir Sävehofs tränare Magnus ”Bagarn” Johansson.

Jag frågade Per Johansson vad han tänker göra för att förbättra det svenska anfallsspelet. Han blev lite svävande på målet. Framför allt uteslöt han en finkamning i jakten på till exempel långa, vänsterhänta skyttar.

– Vi har de spelare vi har, sade han direkt efter förlustmatchen mot Kroatien. Naturligtvis skulle han med glädje ta emot några ”naturliga” högernior, men de växer ju inte på träd. Och i Sverige gör vi ju inte som Österrike på 1990-talet, när landets storklubb Hypo Niederösterreich värvade utländska toppspelare och i kontraktet närmast krävde att de bytte till österrikiskt medborgarskap.

Låt oss inte se mörkt på tillvaron. Det var ingen katastrof det som hände i Makedonien 2008. Sverige visade att laget tagit ett steg framåt, inte minst i attityd. Försvarsspelet var stundtals av allra högsta klass och nu väntar vi ”bara” på att anfallsspelet ska närma sig.

Och – låt oss hoppas på att allt inte bara tog slut den 11 december 2008. Det finns definitivt en framtid i det här gänget. Låt oss till att börja med hoppas på en god lottning på söndag. Då ska Sveriges motståndare i kvalet till Kina-VM lottas fram. Kvalet går i sommar. Dit är det långt och jag hoppas att mycket hinner hända på den tiden.

Paul Zyra, Skopje
paul.zyra@sr.se