Självmordsförsök på häkte

Polis fördröjde livräddning

Nu kommer nya uppgifter om den intagne på häktet i Mariestad som efter ett självmordsförsök inte togs ner av häktets vårdare utan lämnades i sin snara. En granskning som P1:s Kaliber gjort visar att det inte bara var häktets personal som fördröjde livräddningsförsöken.

Räddningen hindrades också av polis - som ville ta bilder på mannen när han fortfarande hängde.

– Vad skulle de med ett kort på en hängande människa till, istälelt för att ta ner honom och hjälpa honom och ge honom liv, frågar sig mannens bror.

Det var den förste februari i år som en ung intagen från Göteborg på häktet i Mariestad hittades i en snara i ett duschrum. Istället för att snabbt ta ner honom och ge första hjälpen låste personalen dörren och larmade ambulans. Ambulanspersonal som kom nio minuter senare skar av snaran och fick igång mannens hjärta. Men två dagar senare dog han.

I dokument som Kaliber tagit del av, bland annat ambulansens avvikelserapport, står det att räddningen inte bara fördröjdes av häktespersonalen. Utan också av polis som stoppade ambulanspersonalen när de skulle ta ner honom. Polisen ville fotografera mannen när han fortfarande hängde i snaran.

Den polis som höll i kameran vill inte bli intervjuad. Närpolisbefälet Lennart Almqvist som var den andra polisen på plats.

– Vi tog beslutet att ta bilder på grund av att jag bedömde att han var död, säger Lennart Almqvist.