Nytt stort stimulanspaket i Japan

Japans regering har lagt fram ett nytt stimulanspaket för ekonomin, värt 23 biljoner yen, motsvarande 2 000 miljarder kronor. De sa premiärminister Taro Aso i ett tal på fredagen.

– Det här är en kris av en art som bara inträffar en gång varje århundrade, sa han. Pengarna behövs, sa Taro, för att rädda jobben och stabilisera det ekonomiska systemet.

Det japanska paketet syftar till att tillföra färskt kapital till finansmarknaderna. Det är nästan lika mycket pengar som japanska regeringen tillkännagav i sitt förra räddningspaket oktober.

– Sedan dess har ekonomin förvärrats mer än vi kunnat föreställa oss, sa Aso, som nu har ansvar för en ekonomi som nu står inför sin längsta lågkonjunktur hittills.

Premiärministerns egna opinsionssiffror har rasat i takt med att krisen biter allt hårdare i Japan. Tidigare i veckan tillkännagav elektronikjätten Sony att 8 000 jobb ska bort, och biltillverkare som Toyota tvingas dra ner på produktionen i takt med att efterfrågan minskar.

Japanska näringslivet, som exporterar mycket av sin produktion, lider också av att valutan, yen, blivit så dyr gentemot USA-dollarn. Det urholkar företagens exportintäkter. Ännu så länge har regeringen i Tokyo inte sagt om man tänker ingripa för att stoppa att yenen stärks ytterligare.

I dag sköt japanska regeringen också till mer pengar i en skattkista som ska kunna användas för att rädda banker i kris

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se