Vänersborg

Isstadionläktarbrandrättegången: "Det brann inte så mycket när vi gick därifrån"

Lågmäld mjuk och ångerfull, det intrycket gav den 18-åring idag som tillsammans med en 16-årig kamrat står åtalade för grov mordbrand natten till den 20 september i år då Isstadions läktare i Vänersborg brann ner.
– Det brann inte så mycket när jag gick därifrån. Jag trodde inte branden skulle få sån omfattning, säger 18-åringen till SR Radio Väst idag.

Idag inleddes rättegången mot de båda pojkarna. 18-åringens advokat Per Hjort, begärde igår en liten sinnesundersökning av honom, vilket kommer att förlänga rättegången som var tänkt att avslutas på onsdag i nästa vecka. Idag hölls rättegången för stängda dörrar.

I förhör säger pojkarna att de varit på fest den aktuella kvällen och där druckit ett tiotal starköl var innan de hamnade på Isstadion. På Shellmacken inärheten har pojkarna kommit över brandfarlig K-sprit som de tagit med sig till Isstadion. Någon av pojkarna skall där ha hällt ut K-spriten på ett par en gånger en meter stora konstgräsbitar.

Vem som gjorde detta är oklart då pojkarna skyller på varandra. 16-åringen medger i förhör att han tände på men vem som sen placerade ut det brinnande konstgräset och startade branden på Isstadion är också oklart. 16-åringen skyller på 18-åringen. 18-åringen säger att det var de båda tillsammans.

Åklagare Lars-Åke Ahlström, menar att pojkarnas brott skall ses som grov mordbrand då branden anlagts i tättbebyggt område och att branden lätt hade kunnat sprida sig. De båda pojkarna nekar till grov mordbrand då de menar att de inte haft uppsåt att bränna ner läktaren.

Utredningen om vad branden kostat är inte är klar ännu. Men runt 15 miljoner tror åklagare Ahlström att det handlar om. Förmodligen kommer domstolen att jämka dessa kostnader och ta hänsyn till killarnas unga åldrar.

Text: Thomas Graf
Epost: thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52