SOLNA

Dålig insyn i bygget av ny nationalarena

Solna kommun får dålig insyn i dom nystartade bolag som ska bygga och driva den nya nationalarenan för fotboll. Det visar en granskning som gjort på uppdrag av kommunens revisorer.

Bygget av den nya nationalarenan beräknas kosta runt 2,3 miljarder kronor. Niohundra miljoner kronor ska ägarna skjuta till. Det är fem ägare. Bland andra Solna kommun, fotbollförbundet och byggföretaget Peab.

Granskningen visar bland annat att Solnas möjligheter till insyn i bolagen begränsas eftersom byggprojektet bedrivs i bolagsform.

Kommunens ledamöter i bolagen kan inte hur som helst föra vidare bolagsinformation hem till kommunen eftersom informationen inte är offentlig, skriver Revisonsbyrån.

Styrelseledamöternas roll är att jobba för bolagets bästa inte för kommunens bästa. Därför föreslår revionsbyrån att kommunen bör titta på möjligheten att fullmäktigeledamöterna i kommunen ska kunna vara med vid bolagsstämmorna i bolagen.

Det är revisionsbyrån Öhrlings Pricewater House Coopers som gjort granskningen på uppdrag av kommunrevisorerna.

Tidigare har socialdemokraterna i Solna varit kritiska till att kommunens högsta tjänsteman, kommundirektör Sune Reinhold, också är ordförande i Arenabolaget. Partiet är oroligt för att Reinhold i egenskap ordförande i Arenabolaget inte ska se till kommunens bästa utan bolagets bästa i sitt styrelsearbete.

Kommunstyrelelsens ordförande i Solna, moderaten Lars-Erik Salminen, säger att han inte kan kommentera rapporten eftersom han inte sett den ännu.