Lidköping

Föräldrar bland Luciafirande ungdomar

Luciahelgen är en helg då många ungdomar blir fulla för första gången.
I Lidköping försöker Vuxna på stan möta detta genom att vara extra många nattvandrare.
– När vi går ut ikväll så är vi tio stycken och minst lika många till som vandrar för första gången, säger Tommy Birgersson, ordförande för Vuxna på stan i Lidköping.

Som många andra upplevde Vuxna på stan i Lidköping att det var svårt att få föräldrar att ställa upp. Tillsammans med Studiefrämjandet och Folkhälsoenheten arrangerades en föreläsning som resulterade i 43 nya nattvandrare på en enda kväll.  

Genomslaget har gjort att de nattvandrade föräldrarna är fler än på många år. Tur, tycker Tommy Birgersson, som menar att ungdomarna har alldeles för lätt att få tag i sprit:  

–Jag har nattvandrat i 18 år. För hittade vi väldigt mycket hembränd sprit. Det gör vi nästan aldrig numera. Däremot träffar vi på stora mänger importsprit. Föräldrar kan inte vara så blåögda som de är idag.  

Trots att allt fler dricker och de blir allt yngre så ser Tommy Birgersson ljust på möjligheterna att vända utvecklingen. Mycket handlar om att föräldrarna tar sitt ansvar, säger han.

- Det bästa försvar en ungdom har när den blir utsatt för kompistryck är att säga att de inte får komma hem och lukta sprit för föräldrarna. Föräldrarna ska vara frågvisa, bry sig, vara delaktiga men framförallt; gå ut och titta, säger Tommy Birgersson.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se